5-15 yaş arası tekrarlayan karın ağrılı olguların retrospektif değerlendirilmesi
Recurrent abdominal pain in 5-15 years old children
- Tez No: 203575
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL İŞLEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tekrarlayan karın ağrısı, Helicobacter pylori, Fonksiyonel karın ağrısı, Recurrent abdominal pain, Helicobacter pylori, functional abdominal pain
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hastanemiz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Genel Pediatri Polikliniğine tekrarlayan karın ağrısı ( TKA ) ile başvuran hastaların; klinik ve laboratuvar bulguları, etiyolojik dağılımının ortaya çıkartılmasıdır.Yöntem: Nisan 2005- Eylül 2006 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilimdalı Genel Pediatri polikliniğine tekrarlayan karın ağrısı nedeni ile başvuran olgular incelendi. Olguların klinik ve laboratuvar bulguları dosyalarından retrospektif olarak değerlendirildi.Bulgular: Hastaların 69'unda (%69) organik neden bulundu ve 31 hasta (%31) fonksiyonel nedenli tekrarlayan karın ağrısı idi.Tüm hastalarda tek başına veya diğer hastalıklarla birlikte saptanan organik nedenler: Helicobacter pylori (H.pylori) enfeksiyonu 25 (%36.2), ailevi akdeniz ateşi (FMF) 19 (%27.5), parazit enfestasyonları 15 (%21.7), inflamatuvar barsak hastalığı (İBH) 3 (%4.3), tekrarlayan üriner enfeksiyonlar 3 (%4.3), çölyak hastalığı 2 (%2.9), hiperkalsiüri 2 (%2.9). Fonksiyonel nedenler ise fonksiyonel kabızlık 20 (%64.5), fonksiyonel karın ağrısı 8 (25.8), irritabl barsak sendromu 3 (%9.7) idi. En sık görülen neden organik grupta H. pylori enfeksiyonu (%36.2), fonksiyonel grupta ise fonksiyonel kabızlıktı (%64.5). Epigastrik ağrı yakınması organik grupta ve H. pylori enfeksiyonu olanlarla, kabızlık yakınması ise fonksiyonel nedenli TKA ile ilişkili bulundu.Sonuç: Çocukluk çağında TKA'nın oldukça geniş bir hastalık grubunu içine aldığı ve hastaların yaklaşık %70'inde organik bir neden olduğu bulundu. H. pylori enfeksiyonu hastaların %40'ında ve fonksiyonel nedenler %31'inde tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the clinical and laboratory findings and ethiologic distribution of patients with recurrent abdominal pain (RAP) who applied to the departments of general pediatric of medical Faculty of Ondokuz Mayıs University.Method: The cases that applied to the departments of general pediatric of Medical Faculty of Ondokuz Mayıs University between April 2005 and December 2006 were evaluated. The clinical and laboratory findings of the cases were assesed retrospectively by scanning their records.Findings: We found organic causes of RAP in 69 (69%) patients, and RAP was functional in 31 (31%) patients. The most frequently determineted organic causes of RAP, in decreasing order were as follows: Helicobacter pylori (H. pylori) infection 25 (36.2%), Familial Mediterrenean Fever (FMF) 19 (27.5%), parasitic infections 15 (21.7%), inflammatory bowel disease (IBD) 3 (4.3%), recurrent urineary infection 3 (4.3%), celiac disease 2 (2.9%), hypercalciuria 2 (2.9%). The most frequently determineted functional causes of RAP were functional constipation 20 (64.5%), functional abdominal pain 8 (25.8%) and irritable bowel syndrome 3 (9.7%). The most frequent cause in organic group was H. pylori gastritis (36.2%), and in functional group was constipation (64.5%). Complaints of epigastric pain and constipation were found to be significantly correlated with H. pylori infection and functional RAP, respectively.Conclusion: In our study population, approximately 70% of children had organic causes for RAP and H. pylori infection was diagnosed in approximately 40% of the children with RAP. Functional causes defined in 31% of the patients.