Kanser tanısının hastaya söylenmesine ilişkin hasta ve hasta yakınlarının görüşleri
The opinion of the patient and patient relatives on giving information a bout the cancer diagnosis
  1. Tez No: 203724
  2. Yazar: FATMA ÖZKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Görüşme, Hasta, Hasta Yakını, Kanse, The İnterview, The Patient, The Patient Relatives, The Cancer
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Kanser Tanısının Hastaya Söylenmesine İlişkin Hasta ve Hasta Yakınlarının GörüşleriGünümüzde kanser yıl içerisinde yüzbin civarında vakayla karşımıza çıkmaktadır. Mortalitesi halen yüksek olan bir hastalıktır. Ölümcül olması nedeniyle hasta yakınları hastalığın hastanın kendisine söylenmesini genelde istememektedir. Ancak tıbbi etik hastanın hastalığını bilmesini ve işbirliği yapmasını gerektirmektedir. Hala tartışılmakta olan bu konuyu bir anket çalışması ile aydınlatmayı amaçladık.Çalışmamız Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kemoterapi ünitesi ve diğer ünitelerde yatan 50 kanser hastası ve 50 hasta yakınından oluşmaktadır. Toplanan verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik ve kikare (x2) testleri uygulanmıştır.Anketimiz hasta ve hasta yakınlarına ayrı şekilde hazırlanmıştır. Her iki ankette de birinci bölümde tanıtıcı özellikler, ikinci ve üçüncü bölümlerde ise verileri toplamaya yönelik sorular yer almaktadır.Araştırmada elde edilen veriler doğrultusunda öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Opinion Of The Patient and Patient Relatives On Giving İnformation A bout The Cancer DiagnosisToday, we are facing up cancer issues approximately a hundred thousand times in a year. Its mortality rate is stil high due to the fact that patient relatives, in general, is not eager to talk about the cancer to the patient. Though, medical ethics call for patients to know his/her illness and to make cooperation. It is our aim to enlight this argumentative issue with a inquery project.Our project is applied on 50 patients and 50 patient relatives in Afyon Kocatepe Research and Practical Hospital at the chemotherapy unit and the other units. Percentage and chi-square tests are applied to evaluate the datas gained.Our inquiries are prepared differently for the patients and patient relatives. In both inquiries, it includes introductive features in the first section and there are the questions to take the datas in the second and third sections.Based on the findings obtained in the study, recommendations have been put forth.