Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde izole edilen gram negatif nonfermenter bakterilerde metallo beta-laktamaz enzim aktivitesinin araştırılması
The research for metallo beta-lactamase enzyme activity in gram negative nonfermenting bacterial isolates in Suleyman Demirel University Medical School Hospital.
- Tez No: 203753
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL SESLİ ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: MBL üretimi, Pseudomonas, Acinetobacter, fenotipik yöntemler, MBL production, Pseudomonas, Acinetobacter, fenotipic methods
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çalışmamız Ocak 2007?Aralık 2007 tarihleri arasında Anabilim Dalı'mıza gönderilen çeşitli klinik örneklerden izole edilen 52 P. aeruginosa ve 61 A. baumanii olmak üzere toplam 113 bakteri kökeni ile yapılmıştır.Bakterilerin tanımlanması standart klinik mikrobiyolojik yöntemler ile yapılmış, bu yöntemlerle tanımlamanın yapılamadığı durumlarda BBL Crystal İdendification Systems (BD, USA) sistemleri kullanılmıştır. Bakterilerin invitro koşullarda antibiyotiklere direnç durumları CLSI önerileri doğrultusunda disk difüzyon yöntemi ile belirlenmiş, MBL üretimi kombine disk metodu, çift disk sinerji, modifıye Hodge testi ve E test yöntemleri ile araştırılmıştır.İmipenem dirençli Acinetobacter kökenlerinde MBL üretimi kombine disk metodu ile %75, IMP-EDTA çift disk sinerji testi ile 84, modifıye Hodge testi ile %74, E test ile %80; imipeneme dirençli Pseudomonas kökenlerinde kombine disk metodu ile %62, IMPEDTA çift disk sinerji testi ile %73 Modifiye Hodge testi ile %58 ve E test ile %40 oranında bulunmuştur.MBL üreten bakterilerin aztreonam dışında tüm beta laktamlara dirençli olmaları ve klinik uygulamada uygun bir MBL inhibitörünün bulunmaması, ayrıca MBL ile aminoglikozid direnç genlerinin genetik olarak birarada bulunması epidemiyolojik açıdan MBL varlığının tespit edilmesini çok önemlidir. MBL araştırılmasında hızlı, basit, duyarlılık ve özgüllüğü yüksek olan iyi bir fenotipik tarama yöntemine gerek vardır.Günümüzde var olan tarama yöntemlerinin hiçbiri yeterli değildir. Bu sebeple tarama sonuçlarının moleküler yöntemlerle doğrulanması gereklidir. Yaptığımız çalışma hastanemizde MBL üreten suşların belirlenmesi ve kontrolü ile ilgili olarak daha ileri araştırmaların yapılması gerektiğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
A total of 113 strains (52 Pseudomonas, 61 Acinetobacter), isolated from clinical specimens sent to our Microbiology and Clinical Microbiology laboratory betvveen the dates of January 2006?2007, were studied. The bacteria were identifıed by standart clinical microbiological tests, BBL Crystal İdendification Systems (BD, USA) .The invitro antimicrobial resistance of bacteria was determined by the disk diffusion method according to Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) guideline. The MBL production was found using combined disk method, double disk synergy test, modified Hodge test and E test.Among imipenem resistant Acinetobacter strains, the MBL production determined by combined disc method was found as 75%. The MBL production vvas found as 84% by IPM-EDTA double disk synergy test, as 74% by modifıed Hodge test and as 80% by E test. in imipenem resistant Pseudomonas strains, the MBL production vvas found as 62% by combined disc method, as 73% by IPM-EDTA double disk synergy test, 58% by moditıed Hodge test and as 40% by E test.The determinination of the presence of MBL is very important in point of epidemiologic view because MBL producing bacteria are resistant to all beta lactams except aztreonam and also because the MBL and aminoglycosid resistance gene were present together genetically. Additionally there is not a MBL inhibitor for clinical treatment. There is a need of quick, easy fenotipic screening test with high specifıty and sensitivity.Today neither of the present screening methods are suffîcient. For this reason there is a need to confırm the screening results by molecular techniques. This study suggested the need for advanced studies for the determination and control of MBL producing strains in our hospital.