Solid meme kitlelerinin değerlendirilmesinde Doppler ultrasonografinin etkinliğinin araştırılması
Efficiency of Doppler ultrasonography for the evaluation of solid breast masses
  1. Tez No: 203754
  2. Yazar: ÜMMİHAN TOPAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YEŞİLDAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Neovaskülarizasyon, power Dopplerultrasonografi, solid meme lezyonları, Neovascularization, power Doppler ultrasonography, solid breast lesions
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Meme lezyonlarının benign malign ayrımında mamografi yanısıra griskala ultrasonografi de kullanılmaktadır. Ancak bu yöntemlerin düşükspesifisitesinden kaynaklanan yanlış pozitif değerlendirmeler nedeniyle sonyıllarda meme kitlelerinin değerlendirilmesinde Doppler ultrasonografi degündeme gelmiştir. Bu çalışmada solid meme kitlelerinindeğerlendirilmesinde yeni bir yaklaşımla birlikte dupleks ve power Dopplerultrasonografinin etkinliği araştırıldı.Power ve dupleks Doppler ultrasonografi kullanılarak 125 solid memelezyonu incelendi. Lezyonların sitolojik ve histopatolojik tanıları iğnebiyopsileri veya operasyon sonuçlarıyla elde edildi. Yirmidört solid lezyonunda uzun dönem takipleri yapıldı. Lezyonlarda power Doppler ilevaskülaritenin olup olmadığı araştırıldı. Vaskülarite saptandığında ise dupleksDoppler inceleme ile ortalama RI (rezistiv indeksi), PI (pulsatilite indeksi)değerleri ölçüldü. RI ve PI değerleri lezyon içi ve çevre normal parankim içinayrı ayrı ölçülerek birbirlerine göre yüzde artış veya azalış oranlarıhesaplandı. Ortalama değerler ve yüzde oranları histopatolojik sonuçlarlakorele edildi.Power Doppler ultrasonografi ile malign lezyonlarda vaskülarizasyon(27/27, %100) benign lezyonlardan (65/98, %66) anlamlı oranda dahafazlaydı. Bu çalışmada vaskülarizasyon saptanan lezyonlarda malignitegöstergesi açısından RI ve PI ?cut off? değerleri sırasıyla, 0.7 ve 1.3 olarakalındığında sensitivite %85.2, %81.5, spesifisite %93.8, %89.2, PPD %85.2,%75.9 ve NPD %93.8, %92.1 olarak bulundu. Malignite açısından çevrenormal parankime göre lezyondaki RI ve PI'nin yüzde artış oranları ?cut off?değerleri sırasıyla 8.54 ve 10.9 alındığında sensitivite %81.5, %81.5,spesifisite %93.8, %92.3, PPD %84.6, %81.5 ve NPD %92.4, %92.3 olarakbulundu.Meme lezyonlarında Doppler ultrasonografi yardımcı teknik olarakuygulanmaktadır. Ancak klasik Doppler ölçümlerinin yanısıra çalışmamızdaolduğu gibi lezyon ile çevre parankim arasındaki Doppler indeks değişimoranlarının da değerlendirilmesi ile lezyonların daha iyi karekterizeedilebileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Besides mammography, gray-scale ultrasonography is also used todifferentiate benign and malignant breast lesions. Because of false positiveevaluations due to low specificities of these methods, Dopplerultrasonography is also come into question to asses breast lesions in recentyears. In this study, the efficiencIes of duplex and power Dopplerultrasonography were investigated with a new approach during assessmentof solid breast masses.In this study, 125 breast lesions were examined by using power andduplex Doppler ultrasonography. Cytological and histolopathologicaldiagnosises of lesions were obtained by needle biopsy or surgery results.Twenty-four solid lesions? long term follow up were done. In lesions, thepresence of vascularity was searched with power Doppler. When vascularitywas found, mean RI (resistive index) and PI (pulsatility index) werecalculated with dupleks Doppler. After measuring RI and PI values of intralesionand normal adjacent parenchyma were measured separately, wecalculated the percantages of increase or decrease value between them.Average values and ratios of percentage were correlated withhistolopathological results.The ratio of vascularization in malign lesions (27/27, %100) wassignificant higher than in benign lesions (65/98, %66) with power Dopplerultrasonography. In this study, when RI and PI cut off values were acceptedas in order 0.7 and 1.3 for indicator of malignancy in a lesion which had avascularization, sensivitiy was found as %85.2, %81.5, specifity was found as%93.8, %89.2; PPD was found as %85.2, %75.9 and NPD was found as%93.8, %92.1. In terms of malignancy, when ratios of increase percentage inRI and PI cut off values according to normal paranchyme was taken as 8.54and 10.9 respectively; sensivitiy was found as %81.5, %81.5; specifity wasfound as %93.8, %92.3; PPD was found as %84.6, %81.5 and NPD wasfound as %92.4, %92.3.In the assesment of breast lesions, Doppler ultrasonography isperformed as extra technique. But, in addition to classical Dopplermeasurements, we think that by using ratios of Doppler index changesbetween lesion and its surrounding parenchyma, lesions can becharacterized more successfully as we see in our study.