Meme kitlelerinin değerlendirilmesinde gerçek zamanlı elastografinin yeri
The role of real time elastography in breast lesions
  1. Tez No: 334065
  2. Yazar: KAMİL TEKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FÜSUN TAŞKIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: solid meme kitleleri, gerçek zamanlı elastografi, tümör invazyonu, solid breast mass, real time elastography, tumor invasion
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Elastografinin solid meme lezyonlarının malign-benign ayırımına katkısını araştırmak; malign ön tanılı lezyonlarda çevre meme dokusunun elastografik özelliklerinin tümör invazyonunu değerlendirmeye katkısı olup olmadığını belirlemektir.Gereç ve yöntem: Tüm olgular bilgilendirilerek sözlü ve yazılı onayları alındı. Haziran 2010 - Haziran 2011 tarihleri arasında meme görüntüleme ünitesinde değerlendirilen ve memesinde solid lezyon saptanan olgular gri-skala ultrasonografi (US) incelemesinin ardından, aynı seansda gerçek zamanlı elastografi (GZE) incelemesiyle değerlendirildi. Çalışmaya radyolojik değerlendirme sonucunda biyopsi gerektiren lezyon saptanan ve histopatolojik tanı sağlanan 171 olgu dahil edildi. Saptanan lezyonların BI-RADS skoru, elastografi skoru ve histopatolojik tanıları kaydedildi. Gri-skala US ve elastografinin duyarlılık, özgüllük, pozitif öngörü değeri, negatif öngörü değeri ve tanısal doğruluk oranları histopatolojik tanılarla karşılaştırılarak hesaplandı. Ayrıca elastografi inceleme sonuçları lezyon çevresinde bulunan meme dokusundaki histopatolojik bulgularla uyumu araştırıldı.Bulgular: Toplam 171 olgudaki 179 lezyon değerlendirildi. Ortalama lezyon boyutu 16,8 mm idi. Toplam 77 lezyon elastografi incelemesinde skor 1-3, 102 lezyon ise skor 4-5 olarak değerlendirildi. Histopatolojik incelemede 98 lezyon benign, 81 lezyon malign tanı aldı. Gri-skala US'nin duyarlılığı, özgüllüğü, pozitif prediktif değeri ve negatif prediktif değeri, tanısal doğruluğu sırasıyla %97, %58, %66, %96, %76 saptandı. Gerçek zamanlı elastografinin duyarlılığı, özgüllüğü, pozitif prediktif değeri ve negatif prediktif değeri, tanısal doğruluğu sırasıyla %97, %76, %77, %97, %86 bulundu. Elastografi skor 5 olarak kodlanan ve kanser tanısı alarak opere edilen olgularda lezyon çevresinde malign bulgular olması ve fibrozis varlığı ile elastografi skoru arasında istatistiksel anlamlı ilişki saptandı (k=0,625).Tartışma: Gerçek zamanlı elastografi, gri-skala US incelemesine eklendiğinde lezyonların malign-benign ayrımına katkısı gösterilmiş yeni bir yöntemdir. Literatürdeki çalışmalar ve bizim elde edilen sonuçlar da bu bilgiyi desteklemektedir. Elastografinin özellikle benign lezyonları ayırt edebilme yeteneği gereksiz biyopsi sayısını azaltabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the contribution of elastography in benign-malignant discrimination of solid breast lesions and to investigate whether it has a role in determination of tumor invasion in peripheral breast tissue in case of malignancy.Materials & Method: All patients, who were found to have solid breast lesions in our Breast Imaging Department (June 2010 ? June 2011), were enrolled in this prospective study. Informed and signed consent were obtained from all participants. 171 patients who had a solid lesion necessitating biopsy and had histo-pathological results constituted the study population. BI-RADS classification, elastographic score and histo-pathological results of these cases were recorded. Gray-scale ultrasonography and elastography findings were compared with histo-pathological diagnosis to assess the sensitivity, specificity, positive and negative predictive values and diagnostic accuracy. In addition, elastography findings of the peripheral breast tissue were also correlated to histo-pathological findings.Results: 179 lesions in 171 patients were evaluated. Average lesion diameter was 16,8 mm (range: 5-50 mm). According to elastography results, 77 lesions had elastography scores 1-3, remaining 102 lesions had scores 4-5. At histo-pathological evaluation, 98 lesions were benign and 81 lesions were malignant. Sensitivity, specificity, positive and negative predictive values and diagnostic accuracy of gray-scale ultrasonography were 97%, 58%, 66%, 96% and 76%, respectively. Same figures were calculated for real time elastography as following: 97%, 76%, 77%, 97% and 86%, respectively. There was a statistically significant relationship between the histo-pathological results and elastography imaging, regarding the malignant findings and/or fibrosis in the peripheral breast tissue in case of elastography score 5 malignant lesions (k=0,625).Discussion: Real time elastography is a novel improvement of ultrasonography, which has a substantial contribution in benign-malignant discrimination of solid lesions. The results of the presented study are also congruent with the literature. The ability to determine benign lesions is an especially important issue to decrease unnecessary biopsy rates.