Klinik örneklerde çeşitli yöntemlerle herpes simpleks virüs araştırılması
Detection of herpes simplex virus in clinical samples by various methods
- Tez No: 203809
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÖZBAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Herpes simpleks virüsleri, DFA, PCR, hücre kültürü, Herpes simplex viruses, DFA, PCR, cell culture
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Herpes simpleks virüs enfeksiyonları tüm dünyada yaygın bir klinikproblemdir. Özellikle immünsüprese hastalarda enfeksiyon siddetli ve hızlıseyretmekte, önemli morbidite ve mortalite nedeni olmaktadır. Bu nedenle HSVenfeksiyonlarının hızlı ve güvenilir laboratuvar tanısı erken tedavi açısındanönemlidir. Bu çalısmada klinik örneklerde DFA, PCR ve hücre kültürü yöntemleri ileHSV'nin arastırılması amaçlandı.Gereç ve yöntem: Mart 2006-Haziran 2007 tarihleri arasında Erciyes ÜniversitesiGevher Nesibe Hastaneleri kliniklerinde takip edilen ve polikliniklerine basvuranherpes enfeksiyonu düsünülen 65 hastadan alınan çesitli klinik örnekler çalısmayadahil edildi. Sürüntü örneklerinden HSV antijeni DFA yöntemiyle arastırıldı. Bütünörneklerden HSV-DNA belirlenmesi için ?in house? PCR uygulandı. Virüsizolasyonunda Hep-2 hücre kültürü kullanıldı.Bulgular: Çalısmaya alınan 27 sürüntü örnegin 13'ünde (%48,1) DFA ile HSVantijeni pozitif bulundu. Hep-2 hücre kültürüne ekimi yapılan 27 sürüntü örnegin14'ünde (%51,8), 38 BOS örnegin 3'ünde (%7,8) HSV'ye özgü sitopatik etkigörüldü. Sitopatik etki izlenen hücre kültürleri DFA yöntemi ile dogrulandı. ?Cnhouse? PCR yapılan 27 sürüntü örnegin 18'inde (%66,6), 38 BOS örnegin 18'inde(% 47,3) HSV -DNA pozitif bulundu.Sonuç: Sürüntü örneklerinde DFA, PCR ve hücre kültürü yöntemleri birlikteuygulanmalıdır. BOS örneklerinde ise HSV-DNA daha hızlı ve daha duyarlı birmetod olan PCR ile arastırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Herpes simplex virus infections are a common clinical problem worldwide.Especially HSV disease in the immunocompromised patients can be severe andrapidly progressive that is a significant cause of morbidity and mortality. Therefore,rapid and reliable laboratory diagnosis of HSV infections is important for earlyantiviral therapy. In this study the aim was to investigate of HSV in clinicalspecimens by DFA, PCR and cell culture methods.Materials and methods: Various clinical specimens of the 65 patients withsuspicious HSV infections treated in Erciyes University Gevher Nesibe Hospitalsclinics and applied polyclinics between March 2006 and June 2007 were included inthis study. HSV antigen was investigated in swab specimens by DFA method. HSVDNAwas investigated `in house? PCR in all clinical specimens. Hep-2 cell culturewas used for isolation of HSV.Results: HSV antigen was found positive in 13 (48,1%) of the 27 specimens byDFA. Cytopathic effect consistent with HSV was observed in 14 (51,8%) of the 27swap specimens and 3 (7,8%) of the 38 cerebrospinal fluid specimens which wereinoculated to Hep-2 cell culture. Cell culture which was observed CPE wasconfirmed by DFA method. HSV-DNA was found positive in 18 (66,6%) of the 27swab specimens and 18 (47,3%) of the 38 cerebrospinal fluid specimens by `inhouse? PCR.Conclusion: DFA, PCR and cell culture methods would be applied to investigate theswab specimens. Detection of HSV-DNA in cerebrospinal fluid specimens isinvestigated with PCR which is rapid and more sensitive method .