Sıçanlarda deneysel pnömotoraks modeli oluşturulması
Forming the experimental pneumothorax model on rats
- Tez No: 203833
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH KAPTANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Sıçan, Pnömotoraks modeli, Rat, pneumothorax model
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada sıçanlarda dört farklı şekilde pnömotoraks oluşturularak, standart bir pnömotoraks durumunun sağlandığı model tespit edilmeye çalışılacaktır.Araştırmada 200-220 gram dişi Wistar Albino sıçan kullanıldı. Sıçanlar dört gruba ayrıldı. İstatiksel anlamlılık açısından her grup 6 sıçandan oluştu. Toplam 24 sıçan kullanıldı. Sedatize edilmiş sıçanlar supin pozisyonda yatırıldı. Betadinle toraksları boyandıktan sonra, 2. meme başının altından sağ 5. İCA'dan 0.5 cm'lik cilt insizyonu yapıldı, künt disseksiyonla kaslar geçilip, parietal plevra açılarak, açık pnömotoraks oluşturuldu. Birinci grupta 15 saniye, ikinci grupta 30 saniye açık pnömotoraks durumunda beklenildi, ardından kesi 3/0 ipekle sütüre edildi. Üçüncü grupta açık pnömotoraks oluşturulup, toraks içine 20 G branül yerleştirildi. Bir enjektör yardımıyla toraks içindeki hava dışarı alındı. Ardından toraks boşluğuna 2 cc hava verilip branül çekildi. Dördüncü grupta ise aynı uygulamayla 3 cc hava toraks içine verildi. Sıçanlara 48 saat sonra toraks-BT çektirilip, pnömotoraks yüzdeleri hesaplandı.Grup I'de ortalama pnömotoraks yüzde değeri %11.7, Grup II'de %13.89, Grup III'de %10.57, Grup IV'de %5.73 olarak bulundu.Elde edilen veriler değerlendirildiğinde, açık pnömotoraksta zaman ile oluşan pnömotoraks yüzdesi arasında pozitif yönlü ilişki bulunmuştur, fakat bu istatiksel olarak önemsizdir. Grup I ve Grup II'de bir kısmında oluşan pnömotoraks yüzde değerleri ortalamanın altında, bir kısmında ortalamanın üstünde bulunmuştur. Toraks içine verilen hava miktarı ile oluşan pnömotoraks yüzde değeri arasında ters orantı bulunmuştur. Bu sonuca göre daha fazla oranda pnömotoraks oluşturmak için Grup II'deki teknik, daha az oranda pnömotoraks oluşturmak için Grup IV'deki teknik seçilebilir.
Özet (Çeviri)
By making four different methods pneumothorax on rats in this study, the model where the standard pneumothorax condition is provided will be tried to determine.200-220 gram female Wistar Albino rat was used in the research. The rats were divided in four groups. Each group was constituted with 6 rats in view of statistical meaningfulness. 24 rats were used in total. The rats which were sedated were lied in supine position. After their thoraxes were painted with betadine, 0.5 cm skin incision was fulfilled from right 5. Intel costal interval from under second nipple. By passing muscles with blunt dissection and by opening parietal pleura, open pneumothorax was constituted. It was waited in 15 seconds in the first group and 30 seconds in the second group in condition of the open pneumothorax. And then the cut was sutureted with 3/0 silk. 20 G branul was put into thorax by making open pneumothorax in the third group. The air in the thorax was dismissed thanks to the injector. And then by giving 2 cc air to the thorax cavity, branul was pulled. 3 cc air was given into the thorax in the same application in the fourth group. By making thorax- BT to the rats after 48 hours, the pneumothorax percentages of the rats were calculated.The average pneumothorax percentage values were found as 11,70% in Group I , 13,89% in Group II, 10,57% in Group III and 5,73% in Group IV.When the data obtained are evaluated, positive relation between the percentage of pneumothorax emerged and the time was found in open pneumothorax but this is not important statistically. pneumothorax percentage values of the pneumothorax formed in some parts of Group I and Group II are under the average. And they are above the average. Opposite balance was found between air quantity given into the thorax and pneumothorax percentage value formed. According to this result, the method in Group II can be chosen to form pneumothorax in more portions and the method in Group IV can be chosen to form pneumothorax in less portions.