Sivas il merkezinde 9-16 yaş grubu çocuklarda kızamık kızamıkçık ve kabakulak seroprevalansının araştırılması
Measles, mumps and rubella (MMR) seroprevalence among populatıon of adolescent in Sivas
  1. Tez No: 203835
  2. Yazar: SİBEL ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASIM GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Aşı, KKK, Seroprevalans, MMR, Seroprevalence, Vaccine
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Aşı ile önlenebilir hastalıkların seroprevalansının belirlenmesi immünizasyon programlarının değerlendirilmesinde oldukça önemlidir. Bu çalışmanın amacı, Sivas'ta adolesan popülasyonda, yaşa spesifik kızamık, kızamıkçık ve kabakulak (KKK) seroprevalansını belirlemek ve bunu etkileyen risk faktörlerini tanımlamaktır.Bu çalışma, şubat 2006 ile şubat 2007 tarihleri arasında Sivas il merkezinde, yaşları 9-16 arası değişen 401 okul çağı çocuğu ile yapılmıştır. Bu çocukların 205 (% 51.1)'i erkek, 196 (%48.4)'sı kızdı. Her bir katılımcı için anket dolduruldu ve kızamık, kızamıkçık ve kabakulak için IgG antikor titresi kantitatif olarak Enzim-Lınked İmmunosorbent Assay (ELİSA) yöntemi ile çalışıldı. 9-16 yaş grubu çocuklarda kızamık, kızamıkçık ve kabakulak seroprevalansı sırası ile %82.5, %85.5 ve %72.5 olarak bulundu.Seroozitiflik ile yaş, cinsiyet, anne ve babanın eğitim durumu, sosyoekonomik durum, evde yaşayan kişi sayısı, konut tipi, kreşe gidip gitmeme durumu ve aile tipine göre bağışıklık durumu karşılaştırıldığında fark istatistiksel olarak anlamsızdı.Sonuç olarak, bu seroprevalans çalışması, kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşılarının rutin aşı takviminde yer alması gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Determination of antibody levels against vaccine-preventable diseases is great of value to assess immunization programmes. The aim of this study was to determine the prevalence of age-spesific measles, mumps and rubella (MMR) seroprevalence of populatıon of adolescent in Sivas as well as the factors aftecting the seroprevalence.This cross-sectional population-based study was carried out on for hundred and one school children aged between 9-16 years during february 2006 and february 2007. There were 205 (51.1 %) boys and 196 (48.4%) girls. For each participant, a questıonnaire was completed and measles, mumps, rubella-spesific IgG antibodies were screened quantitatively by Enzim-Lınked Immunosorbent Assay (ELISA). The seroprevalence of measles, mumps and rubella in the 9-16 year-old children, was found to be 82.5 %, 72.5% and 85.5 % respectively.No marked variation was found between seropositivity levels and age, sex, paternal educatıon levels, socioekonomic level, number of siblings and previous history of having one to kindergarten.In conclusion, this seroprevalence study seems to confirm MMR vaccination strategies have to be improved.