Siprofloksasin ile hazırlanan antibiyotikli kemik çimentosunun mekanik dayanılıklığının biyomekanik olarak araştırılması
Biomechanical reserach of mechanical stregth of antibiotic-impregnated bone cement with ciprofloxacin
  1. Tez No: 203844
  2. Yazar: TALİP TEOMAN ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKERİYA ÖZTEMÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Siprofloksasin, kemik çimentosu, kırılma noktası
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
1960 ' lı yılların ortalarından itibaren kalça, 1980 ` lerin başından itibaren de diz artroplastileri ortopedistler tarafından uygulanan en yaygın ve başarılı cerrahi girişimlerden olmuştur. Enfeksiyon eklem artroplastisi sonrası gelişebilecek en ciddi komplikasyonlardan biridir. Total eklem cerrahilerinde enfeksiyon meydana geldiğinde antibiyotikli spacer kullanımı ve/veya kemik çimentosuna antibiyotik katılması sıkça kullanılan tekniklerdendir. Spacerlar kan seviyesinde minimal etkiler göstererek enfeksiyon bölgesinde yüksek dozda antibiyotik konsantrasyonu sağlar .Protez enfeksiyonlarında kemik çimentosuna katılacak spesifik antibiyotik dozları henüz standardize edilmemiştir. Kemik çimentosuna eklenen antibiyotiklerle ilgili temel problem yüksek dozlarda meydana gelen mekanik güçteki azalmadır.Florokinolonlar özellikle gram negatif bakterilere etkin geniş spektrumlu antibakteriyel ajanlardır. Siprofloksasin eklenmiş polimetilmetakrilat (PMMA) ile ilgili yayınlar mevcuttur.Çalışmamızda a.a.p. BonOs® HF (aap Biomaterials GmbH Et Co. KG Dieburg,Germany ) marka 40 gr kemik çimentosuna 500mg, 1000mg ve 1500mg toz siprofloksasin, birinci kuşak çimentolama yöntemi ile karıştırıldı.Amerikan Test ve Malzemeler Cemiyeti ( American Society for Testing and Materials, ASTM) standartlarına göre, kompresyon testleri yapılarak, verilerin değerlendirilmesinde Varyans Analizi ve Tukey testi kullanıldı. Gruplara ait kırılma nokta ölçümleri karşılaştırıldığında gruplar arası farklılık önemli bulundu ( p< 0,05 ) .Gruplara ait kırılma noktaları ikişerli karşılaştırıldığında kontrol grubu ile diğer tüm gruplar arası farklılık önemli bulunurken ( p< 0,05 ) , 500 mg-1000 mg , 500mg- 1500 mg , 1000mg ? 1500 mg arasındaki farklılık önemsiz bulunmuştur ( p< 0,05 ) .Sonuç olarak; yaptığımız çalışmada siprofloksasinin her üç dozundada ASTM standartları olan 70 MPa nın üzerinde değerler elde edilmiştir. Etkene yönelik antibiyotik kullanımıyla daha efektif bir klinik netice alınacağı ve etki spektrumu geniş, daha önce çimento ile olan etkileşimi araştırılmış ve kullanılabilirliği gösterilmiş siprofloksasinin araştırmamızla biyomekanik dayanıklılığının gösterilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
After the middle third of 1960 the hip arthroplasty and 1980? s the knee arthroplasty techniques commonly and successfully used by orthopedicians. İnfection is the serious complication after the joint arthroplasty. When the infection occur after joint arthroplasty, the spacer frequently use with or without bone cement. Spacers formed with use of antibiotic-loaded cement deliver high doses of antibiotics at the site of the infection and can achieve local concentrations higher than those achieved with systemic antibiotics alone, with little effect on serum levels. The proper dosage of a specific antibiotic to be used in polymethylmethacrylate bone cement for the treatment of an established infection at the site of a prosthetic joint is not yet standardized.Its effect on the mechanical strength of cement is a major concern as high dose of antibiotic was a significant reduction in mechanical strength of bone cement.Floroquinolones are highly potent antibacterial agents with a broad spectrum of activity including high potency against gram-negative bacteria. Data also are available for ciprofloxacin-loaded PMMA (polymethylmetacrylate).İn our study we use ; 40 gr AAP Bonos mark bone cement (aap Biomaterials gmbH Et Co. KG Dieburg,Germany). Cement is preapered with first generation cement technique. İnto this we mixed 500 mg, 1000 mg or 1500 mg powder ciprofloxacin .For the standarts of American Society for Testing and Materials (ASTM); using the compression tests, evalution of datas made by test of Tukey and Variant Analysis.