Deneysel kısa barsak modelinde probiyotiklerin barsak motilitesii üzerine etkisi
The effect of experimental short bowel model, probiotics on bowel the motility
- Tez No: 203843
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN KÖYLÜOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kısa barsak, Probiyotik, Motilite, Amplitüd, Frekans, Short Bowel, Motility, Probiotic, Amplitude, Frequency
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı sıçanlarda oluşturulan kısa barsak modelinde probiyotiklerin jejunum ve ileum düz kas spontan kasılmaları üzerindeki etkisini araştırmaktı.Sıçanlar dört gruba ayrıldı (n=8). Kısa barsak olarak isimlendirilen deney grubundaki sıçanlara masif ince barsak rezeksiyonu yapıldı. Kontrol grubundaki sıçanlara sham operasyonu yapıldı. Kontrol ve kısa barsak olarak isimlendirilen diğer iki ayrı gruba 3 hafta boyunca günde bir kez probiyotik olarak Bifidobacterium Lactis verildi. Ameliyattan 3 hafta sonra sıçanlar öldürülüp jejunum ve ileum örnekleri alındı ve 10 ml'lik organ banyosuna sirküler kas istikametinde yerleştirildi. Kontraksiyonların amplitüd (% KCl) ve frekansındaki (sayı/dk) değişiklikler ortama antagonistler eklenmeden önce ve sonra ayrı ayrı analiz edildi.Kısa barsak grubunda spontan kontraksiyonların amplitüd ve frekansında artış saptandı. Probiyotik verilen kısa barsak grubunda artmış amplitüd ve frekans değerleri belirgin olarak azaldı ve kontrol değerlerine döndü. Tüm gruplarda spontan kasılmaların amplitüd ve frekans değerleri L-NNA tarafından arttırıldı. İndometazin ve Nimesulid tüm gruplarda amplitüd değerlerini artırırken, jejunumda frekans değerlerini artırdı, ileumda ise frekans değişikliklerini etkilemedi. Heksametonyum ve Tetradoksin tüm gruplarda frekans ve amplitüd değerlerini değiştirmedi. Kısa barsak gruplarda NO etkisinin azalmasına bağlı olarak gelişen spontan kasılmaların amplitüd ve frekans artışı, probiyotik uygulamasının NO sentezini artırması ile kontrol değerlerine indi.Kısa barsak sendromunda erken dönemde hastaya probiyotik verilmesinin artan barsak motilitesini azaltarak tedaviye önemli bir katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of probiotics on spontaneous contractions of jejunum and ileum smooth muscle isolated from short bowel rat model.Rats were assigned four groups (n=8). The experimental group rats, denominated short bowel, were subjected to massive resection of the small intestine. Rats in the control group underwent a sham operation. The other two groups of short bowel and control were oraly administred the Bifidobacterium Lactis as probitics on a daily basis for three weeks. Three weeks after the operation, the rats were killed and their jejunum and ileum smooth muscle were excised and placed in circular direction in a 10 ml organ bath. Changes in the amplitude (% of KCl) and frequency (number/10 min) of contractions were analyzed before and after the addition of antagonists.The increase in the amplitude and frequency of spontaneous contractions was observed in short bowel group. The enhanced amplitude and frequency was significantly decreased and returned to control values in short bowel group given probiotics. In all groups, the amplitude and frequency of spontaneous contractions were increased by L-NNA. While the amplitude was increased by Indomethacine and Nimesulide in all groups, frequency was increased in jejunum and it wasn?t affected in ileum. Amplitude and frequency of spontaneous contractions were not changed by Hexamethonium and Tetradotoxin in all groups. In short bowel group, the increase of the amplitude and frequency of spontaneous contractions related to the decreased effect of the NO returned to the control values when the probiotics treatment increased NO synthesis.We think that probiotics administration in the begining period of short bowel syndrome will contribute a significant assistance to the treatment by decreasing the increased bowel motility.