Anorektal malformasyonlu olgularda klinik deneyimimiz
Our clinical trial in anorectal malformations
  1. Tez No: 203878
  2. Yazar: MEHMET HANİFİ OKUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN ÖNEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Anorektal malformasyon, ek anomali, kolostomi, çocuk, Anorectal malformation, associated anomalies, colostomy, children
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Bu çalışmada, anorektal malformasyonlu hastalar ile ilgili son yıllardaki deneyimlerimizi ve bunlarla beraber görülen anomalileri değerlendirdik.Gereç ve yöntem: 2000-2006 tarihleri arasında kliniğimizde anorektal malformasyon nedeniyle takip ve tedavi edilen 115 olgu geriye dönük olarak değerlendirildi. Olgularda genel sistem muayenesi, perine muayenesi, laboratuar, direk grafi, ultrasonografi, ekokardiografi ve gereğinde işeme sistoüretrografisi yapılarak anorektal malformasyonun tipi ve ek anomaliler araştırıldı. Olgular anorektal malformasyonun çeşidi ve sistem patolojisine göre sınıflandırıldı.Bulgular: Olguların %40.8'i yüksek tip, %31.3'ü alçak tip, %17.3'ü intermedier tip, %9,5'i anterior yerleşimli ektopik anüs ve %0,86'sı kloaka idi. Tüm olguların %48.6'sında ek anomaliye rastlandı. Ek anomali en sık yüksek tipte (%59.5) görüldü. Kolostomi yapılan 80 olgunun, 56'sına (%70) sağ transvers loop kolostomi, kalan 24 (%30) olguya ise yüksek sigmoid kolostomi yapıldı. Sağ transvers loop kolostomi yapılan olguların %17.8'sinde prolapsus saptandı.Yorumlar: Anorektal malformasyonlu hastaların ilk başvuru ve sonraki takibinde perine muayenesinin dikkatli yapılması ve ek anomali açısından detaylı tetkik edilmesi faydalıdır. Bu olgularda ekokardiografi, ultrasonografi, kolostogram, tüm vücut grafisi ve bazı olgularda işeme sistoüretrografisi faydalıdır. Anorektal malformasyonlu tek seans planlanmayan hastalara yüksek sigmoid kolostomi uygulaması komplikasyonları azaltabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we evaluated our results on children with anorectal malformations and associated anomalies.Material and methods: A total of 115 children who treated and followed in our clinic during the period of 2000 and 2006 were retrospectively evaluated. Physical examination including perineal region, laboratory exams, abdominal x-ray, ultrasongraphy, echocardiography, and voiding cystourethrography when necessary were done to determine the type of anorectal malformation and associated anomalies. The patients were classified according to type of ARM and other pathologies.Results: Of the patients, 40.8% had high type ARM, 31.3% had low type, 17.3% had intermediate type, 9,5% had ectopic anterior located anus in, and 0,86% had cloaca. Associated anomalies were seen in 48.6% of patients. Associated anomalies were most commonly seen in high type of ARM patients (59.5%). Colostomy was performed in 80 patients; right transverse loop colostomy was performed in 56 (70%) cases, while high sigmioid colostomy was performed in 24 cases. Stomal prolapsus developed in 17.8% of patients who underwent right transverse loop colostomy.Conclusion: It is crucial to examine perineal area carefully during the first admission and follow-up to determine the type of ARM and associated anomalies. It is beneficial to perform ultrasonography, echocardiography, colostogram, x-ray, and voiding cystouretrography when necessary. High sigmoid colostomy may decrease complication rate in ARM patients.