Sendromik olmayan anorektal malformasyonlu olgularda array CGH sonuçlarının analizi
Array CGH analysis of the cases with nonsyndromic anorectal malformations
  1. Tez No: 433474
  2. Yazar: PELİN ÖZYAVUZ ÇUBUK
  3. Danışmanlar: PROF. FERDA EMRİYE PERÇİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Çocuk Cerrahisi, Genetics, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Anorektal malformasyon, Mikroarray, 22q11 Delesyon Sendromu, Anorectal Malformation, Microarray, 22q11 Deletion Syndrome
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Anorektal malformasyonlar (ARM) cerrahi yöntemlerle tedavi edilen en yaygın doğumsal defektler (2-6/1000 canlı doğum) arasında yer almaktadır. Etiyolojisinde genetik nedenlerin ve çevresel etkenlerin birlikte rol alması nedeniyle multifaktöriyel hastalıklar grubunda sınıflandırılmaktadır. Anorektal malformasyonlar tek başına görülebileceği gibi, diğer sistemlere ait anomaliler de ARM'ye eşlik edebilmektedir. Anorektal malformasyonların iyi bilinen sebepleri arasında; kromozomal hastalıklar (Down sendromu, 22q11 delesyon sendromu gibi ), tek gen hastalıkları (Currarino Sendromu, FG sendromu gibi) ve çevresel etkenler (gebelikte ilaç kullanımı, maternal diabetes mellitus gibi) sayılmaktadır. Bu çalışmada, anorektal anomalisi mevcut olmakla birlikte herhangi bir genetik sendromla ilişkilendirilmemiş olan ve sitogenetik analiz sonuçları normal bulunan 10 hastaya; anabilim dalımız bünyesinde Array CGH (8x60K ISCA) yöntemi ile yapılan moleküler karyotipleme sonuçları analiz edilerek, ortak bir etiyolojik neden olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada array CGH sonuçları analiz edilen ARM'li 10 olgunun dördünde değerlendirme kriterlerine uygun kopya sayısı değişikliği saptanmamış, 2 olguda olası benign, ikisinde ise klinik önemi bilinmeyen değişiklik saptanmıştır. Olgu 1 ve Olgu 8'in moleküler karyotipleme sonucunda, 22q11.2 bölgesinde, ARM etiyolojisi ile ilişkilendirilebilecek ve veritabanlarında hastalığa yol açtığı bildirilmiş değişiklikler saptanmıştır. Olgu 1 ve Olgu 8'de delesyonu belirlenen DGCR6, DGCR5 ve PRODH genleri, Decipher veritabanında anal atrezi ve 22q11 delesyonu bulunan iki olguda kırık bölgesinde yer almakta ve kesintiye uğramaktadır. Sonuçta; 22q11 delesyon sendromu için kritik bölge genleri içinde yer alan ve nöral krest hücrelerinin göçünü etkileyen DGCR6 geninin, bu sendromun bir özelliği olan anal atreziden sorumlu olabileceği ve bu gen ile ilgili daha fazla çalışma yapılması gerektiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Anorectal malformations are the most common congenital anomalies (2-6/1000) treated with surgical procedures. These malformations are classified in the group of multifactorial diseases because both genetical causes and environmental factors play a role in the etiology. In the present study, we aimed to investigate comman etiologic factors of anorectal malformations in ten patients which are not associated with any genetic syndrome and abnormal cytogenetic analysis. In this study, after analyzing the results of array CGH of ten patients with ARM, benign CNV is determined in 2 patients and unknown clinical significance CNV is determined in 2 patients. Deletion of DGCR6, DGCR5 and PRODH gens which are determined in two cases with anal atresia and 22q11 deletion, are showed in case 1 and 8. In conclusion; DGRC6 gen which is a crucial gene for noral crest cell migration and plays a critical role in sendrom of 22q11 deletion, could be responsible of anal atresia. Further studies should be done on this gene.