İstanbul'da tüketime sunulan kanatlı et ve yumurtalarında lasalosit, salinomisin kalıntı düzeyleri ile farklı ısı işlemlerinin kalıntı düzeylerine etkisinin araştırılması
Research of lasalocid and salinomycin residues which are member of ionophore anticoccidial drugs and effects of different heat factor on the residue levels in poultry tissues and products
- Tez No: 203941
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ŞENER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Lasalosit, Salinomisin, İyonofor antikoksidiyal ilaç, Kalıntı düzeyi, Isı işlemi, Lasalocid, Salinomycin, İonophor anticoccidial drug, residue level
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Koksidiyozis protozoonlardan özellikle Eimerialar tarafından meydana getirilen intestinal harabiyet ve emilim problemleri ile direkt negatif ekonomik etkinliklerinden dolayı maddi olarak son derece önemlidir. Koksidiyozisi önlemek amacıyla birçok ilaç kullanılagelmiş halen de bu alanda arayışlar sürmektedir. Günümüzde kullanılan bir çok aktifin yanısıra karboksilik iyonoforlardan da monensin, salinomisin, narasin, lasalosit, maduramisin, semduramisin kullanılmakta, farklı kombinasyon ve dozajlamalarla arayışlar halen devam etmektedir. Bu çalışmada ilk olarak İstanbul'da tüketime arz edilen tavuk eti ve yumurtalardan aldığımız 150'şer ad. örnek lasalosit ve salinomisin yönünden tarandı. Daha sonra optimal yedirme koşullarında lasalosit ve salinomisin ile beslenen broylerlerden alınan örneklerde lasalosit ve salinomisin düzeylerine bakıldı. Belirtilen koşullarda Yapılan yedirme denemeleri sonrasında 1. 3. ve 5. ve 7. günlerde alınan dokularda yapılan analizlerden sonra 1. 3.ve 5. günlerde tespit edilen kalıntılı dokulardan 1. ve 3. gün dokuları kızartma, haşlama, +4°C'de bekletme ve dondurma işlemlerine tabi tutuldu. Sonuç olarak lasalosit ve salinomisin kalıntılarının ısıl işlemlerden etkilendikleri tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Research of Lasalocid and Salinomycin residues which are member of Ionophore anticoccidial drugs and effects of different heat factor on the residue levels in poultry tissues and products.Coccidiosis, which is primarily caused by Eimeria sp., is an important disease because of its economic impact since it causes destruction of intestinal tissue and malabsorbtion. Although numerous drugs have been used against coccidiosis, researches on more effective new anticoccidial drugs are ongoing. In addition, different combinations and dosing regimens of currently used active substances including carboxylic ionophores such as monensin, salinomycin, narasin, lasalocid and maduramycin are still studied. In this study, 150 chicken meat and 150 egg samples choosen from those to be consumed in Istanbul were analyzed for lasalocid and salinomycin residues. Besides, the samples taken from broilers fed with diet containing lasalocid and salinomycin in optimum feeding conditions were tested for the same substances. The test results of these samples, which were taken on 1st, 3rd, 5th and 7th days after the exposure, showed that the residues were present in 1st, 3rd and 5th-day samples. Out of these samples, 1st and 3rd-day samples were exposed to frying, boiling, incubation in +4°C and freezing processes. The results indicate that lasalocid and salinomycin residues are sensitive to heat treatment.