Trakya yöresinde yetiştirilen sığırların sütlerinden brucella türlerinin varlığını bakteriyolojik ve moleküler yöntemlerle karşılaştırılmalı olarak araştırılması
A comparativ investigation on presence of brucella spp. in the milk of cattle raised in Trakya district by bacteriological and molecular methods
- Tez No: 203956
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYYAL AK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Brucella, Süt, PCR, Kültür, Sığır, Brucella, Milk, PCR, Culture, Cattle
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, Trakya yöresinde Brucella etkenlerinin varlığı araştırıldı. Bu amaçla farklı ilçe, köy ve işletmelerde yetiştirilen ve sütleri kullanımda olan 75 ineğe ait süt örnekleri tesadüfi olarak toplandı. Süt örnekleri Brucella spp. izolasyonu ve Brucella spesifik DNA' sının saptanması amacıyla kullanıldı.İzolasyon için süt örneklerinden Brucella selektif besiyerlerine ekimler yapıldı. Sütte spesifik DNA'nın saptanması için PCR kullanıldı.Bakteriyolojik çalışmaların sonucunda, 75 süt örneğinin üç (% 4)' ünde Brucella spp. izole edildi. İzolatların biri B. melitensis diğer ikisi B. abortus olarak identifiye edildi.PCR incelemelerinin sonucunda toplam 75 örneğin 17 (% 22,66)' sinde Brucella spesifik DNA saptandı. İzole edilen üç örneğin PCR' da da pozitif olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, presence of Brucella spp. in Trakya district was investigated. For this purpose, milk samples of 75 cows which were raised in various districts, villages and farms, were randomly collected. The collected samples were used for bacterial isolation and for detection of Brucella specific DNA.For isolation, the milk samples were inoculated onto Brucella selektive mediums. PCR technique were applied for determination of the specifical DNA in the milk samples.As a result of bacteriological studies, Brucella spp. was isolated in three (4 %) of the all 75 milk samples. One of the isolate was identified as B. melitensis, while the others were B. abortus.Brucella specifical DNA was amplified 17 (22,66 %) of 75 samples as a result of PCR. The culture positive milk samples were also found to be positive by PCR.