GSH S-konjugat transportu açısından farklı hücre soylarında hücre hasar mekanizmalarının incelenmesi
The elevation of cell damege mechanisms on differrent cell lines according to GSH S- conjugate transport rate
  1. Tez No: 203971
  2. Yazar: ŞULE BEYHAN ÖZDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÖNÜL KANIGÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Tıbbi Biyoloji, Biology, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojen Peroksit, Oksidatif Stres, DNA Hasarı, Komet, 4-HNE
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Reaktif oksijen türleri (ROT) hücre içinde pek çok molekülde oldugu gibi DNAmolekülünde de hasara neden olmaktadır. Yapılan çalısmalar ile çesitli maddelerin oksijenradikallerinin olusmasına neden oldugu ve buna baglı olarak DNA'da hasar meydanagetirdigi bilinmektedir. Özellikle Hidrojen peroksitin hasar mekanizmaları iyi bir sekildeaçıklanmıstır. Bununla birlikte glutatyon konjugat transportunun oksidatif strese karsı hücreselsavunmanın önemli bir bileseni oldugu da bilinmektedir.Çalısmamızın amacı, hidrojen peroksitle oksidatif strese maruz bırakılan K562hücrelerinde, GSH S-Konjugat transportu inhibisyonuna neden olan kimyasalların hücredeneden oldugu sitotoksik ve genotoksik etkilerin ortaya çıkarılmasıdır. Bu sayede eritrolösemikbir kanser hücresi soyu olan K562 hücrelerinde apoptosisin uyarılması amaçlanmıstır.Çalısmamızda ayrıca yüksek konsantrasyonlardaki glukozun K562 hücrelerdeki etkilerine veGSH S-konjugat transpotunun inhibisyonu sonrası hücrelerde meydana gelen degisimlerebakılmıstır. GSH S-konjugat transportunu inhibe etmek için kullanılan S-Hexyl GSH,Etakrinik Asit ve NaF'in H2O2 ile oksidatif stres uygulanmıs K562 hücrelerinde ve kontrolhücresi olarak kullandıgımız periferik kan lenfositlerinde MDA ve 4-HNE düzeylerinde artısave buna baglı olarak DNA hasarına neden oldugu gösterilmistir.Çalısmamız sonucunda ayrıca, yüksek glukozun tek basına oksidatif bir etkiye nedenolmazken, GSH S-konjugat transportu inhibisyonu sonrası K562 hücrelerinde apoptosisiarttırdıgı bulunmustur. Çalısmamızın en ilginç sonuçlarından birisi ise yüksek glukozunlenfositlerde, K562 hücrelerine göre daha az DNA hasarına neden olmasıdır. Sonuç olarakGSH S-konjugat transportunun inhibisyonu ile K562 hücreleri oksidatif strese karsı dahaduyarlı hale gelmis ve bu hücrelerde apoptotik hücre ölümü gerçeklesmistir.
Özet (Çeviri)
Reactive oxygen species (ROS) damage all molecules especially on DNA molecule.It is known that, most oxidants produce ROS therefore induce DNA damage. Especially,induced cellular DNA damage by hydrogen peroxide, which is an effective exogen agent,clearly understood. Also we know that, elimination of the products of xenobiotic metabolismis an important step in cellular detoxification and involves a specific transport system. Theaim of this study is to investigate the cytotoxic and genotoxic effects of the GSH S-conjugatetransport inhibitors on K562 cell line that already has an oxidative stress induced withhydrogen peroxide.Our purpose is to induce apoptosis on K562 erytroleukemic cell line, by this way. Wealso search the effect of the high glucose levels on that cell line. Lymphocytes are used ascontrol group. In our study, the transport of the GSH S-conjugate in K562 cell line andlymphocytes was inhibited by several different inhibitors, such as S-hexyl GSH, EtacrinicAsid and NaF. It is found that lipid peroxidation and DNA damage are significantly increasedon K562 cell line.As a result, apoptosis is induced by inhibition of the GSH S-conjugate transport onK562 cells, with pretreatment with high glucose. In conclusion, by the inhibition of GHSHconjugatetransport, K562 cells become more susceptible to oxidative stres that leadsapoptosis.KeyWords: Hydrojen Peroxide, Oxidative Stress, DNA Damage, Comet, 4-HNE.