Hidatik kist ön tanılı hastalarda IgG ELISA ve IHA yöntemleriyle echinococcus'a özgü IgG antikorlarının araştırılması ve sonuçların western blot yöntemiyle doğrulanması
Determination of echinococcus spesific IgG antibodies by ELISA IgG and IHA and confirmation of the results by Western Blot in clinically suspected cases of human cystic echinococcosis
  1. Tez No: 203976
  2. Yazar: PINAR ARTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGENE BÜGET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Parazitoloji, Biology, Microbiology, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Cystic Echinococcosis, Echinococcus granulosus, ELISA IgG, IHA
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Hidatik kist hastalığı olarak da bilinen kistik ekinokokkoz (KE), infekte son konakların dışkısıyla çıkarılan Echinococcus granulosus yumurtalarının ara konaklar tarafından sindirim yoluyla alınmasını takiben vücudun çeşitli yerlerinde parazitin larva evresinin gelişimi sonucu ortaya çıkar.Hastalığın tanısı klinik, radyolojik ve serolojik bulgular birlikte değerlendirilerek konur. Serolojik tanıda en çok kullanılan yöntemler ELISA, IHA ve immünoblottur.Çalışmamızda hidatik kist ön tanılı 100 hastaya ve 30 sağlıklı bireye ait serum örnekleri IgG-ELISA, IHA ve Western blot yöntemleri ile incelenmiştir.Çalışma kapsamına alınan hasta grubuna ait 100 serum örneğinden 20'sinde (%30.70) IgG-ELISA ile (optik densitesi sınır değerde bulunan 15 örnek oran hesabına dahil edilmemiştir), 16'sında (%16) IHA ile, 31'inde (%31) Western Blot ile spesifik antikor varlığı saptanmıştır. Kontrol grubundaki 30 serum örneğinden sadece 1'inde (%3.33) ELISA ile pozitif sonuç alınmış, IHA ve Western Blot ile seropozitiflik tespit edilmemiştir.Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiş; ELISA yöntemi ile WB yönteminin sonuçları arasında yüksek derecede uyumluluk (kappa=0.84) bulunmuş olmasına rağmen, IHA yöntemi ile WB yöntemlerinin uyumluluğunun düşük seviyede (kappa=0.59) olduğu gözlenmiştir.Sonuç olarak; KE'nin rutin laboratuvar tanısında ELISA yönteminin tercih edilmesi, hatta mümkünse sonuçların WB ile doğrulanması gerektiği kanısına varılmıştır.Anahtar Kelimeler : Kistik Ekinokokkoz, Echinococcus granulosus, IgG-ELISA, IHA, Western blot.Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: T-979/16102006
Özet (Çeviri)
Cystic echinococcosis (CE), also known as hydatid disease, occurs after oral ingestion of Echinococcus granulosus eggs, discharged with infected definitive host?s feces, by the intermediate host which is followed by the development of the larval stage in various parts of the body.The disease is diagnosed by evaluating the clinical, radiological and serological findings. The most frequently used methods in the serodiagnosis are ELISA, IHA and immunoblot.In our study, sera from 100 clinically suspected cases of human CE and 30 healthy individuals were examined for Echinococcus spesific IgG antibodies by using ELISA IgG, IHA and Western blot.Of the patients, twenty (30.70%) (fifteen serum samples with borderline values were not taken into account), sixteen (16%) and thirty one (31%) were ELISA, IHA and Western Blot positive, respectively. Out of the thirty healthy individuals, one was ELISA positive. None of them were IHA or Western Blot positive.In statistical evaluation of the results, WB and ELISA IgG methods showed high correlation (kappa=0.84), while WB and IHA methods were poorly correlated (kappa=0.59).The data supported the concept that routine laboratory diagnosis of cystic echinococcosis should be carried out using a high sensitivity screening test, such as ELISA IgG, followed by the Western blot method to verify positive results.