İntraoperatif fleksibl koledokoskopi: 25 yıllık inceleme
Intraoperative flexible koledokoskopy the 25 year review
  1. Tez No: 388412
  2. Yazar: ESRA DİŞÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ SELÇUK ATAMANALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İntraoperatif fleksibl koledokoskopi, ERCP, MRCP, Intraoperative flexible choledocoscopy, ERCP, MRCP
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
Fiberoptik teknolojinin gelişmesi ve koledokoskoplara uygulanması ile koledok taşı tedavisinde önemli bir sorun olan“geride kalan taş”oranlarında önemli düşme olmuş ve diğer koledok patolojilerinin tanısında ilerlemeler sağlanmıştır. Açık cerrahi ile başlayan koledok eksplorasyonları, ERCP, laparoskopik koledok eksplorasyonları ve endoskop içinden geçebilen koledokoskopi uygulamaları ile önemli evreler geçirmektedir. Bu çalışmada açık cerrahi ve koledok kesisi ile yapılan 235 intraoperatif koledokoskopi olgumuzun sonuçlarını sunuyoruz. En yaygın endikasyonlar, hastaların 96'sında (% 40,9) koledok taşı şüphesi, 52'sinde (% 22,1) sarılık olmadan kolestatik enzim artışı, 46'sında (% 19,6) tıkayıcı sarılık ve/veya bilirubin yüksekliği ve 42'sinde (% 17,9) de geniş koledok varlığıydı. Endoskopik işlemler olarak, hastaların 87'sinde (% 37,0) taş çıkarılması, 25'inde (% 10,6) biyopsi alınması, 12'sinde (% 5,1) hidatik kist veziküllerinin çıkarılması, 10'unda (% 4,3) balon dilatasyonu, 8'inde (% 3,4) fırça sitolojisi alınması, 8'inde (% 3,4) stent çıkarılması, 6'sında (% 2,6) da stent takılması olmak üzere, 125 hastaya (% 53,2) ilave endoskopik tanı ve tedavi işlemleri yapıldı. Hastaların 117'sinde (% 49,8) koledokoskopi ön tanıyı doğruladı. Önemli olarak 68 hastada (% 28,9) farklı bilgiler sağlarken, hastaların 50'sinde (% 21,3) koledokoskopi normaldi. Komplikasyon olarak, hastaların 4'ünde (% 1,7) koledokotomi hattında koledokta yırtık oluştu. Bu hastalar primer onarım ile tedavi edildi. Mevcut seride koledokoskopi veya ilişkili problemlerden ölüm yoktu. Sonuç olarak, ERCP, MRCP veya diğer ileri teknikler yapılmayan, yapılamayan veya bunlarla tanı konamayan hastalarda, koledok hastalıkların çoğunluğunun tanı ve tedavisi için intraoperatif fleksibl koledokoskopi yapılması uygun olabilir.
Özet (Çeviri)
Advances in fiberoptic technology and its application to choledoscopes lead to a significant decrease in 'stones being left behind', an important problem in the management of choledoc stone, and progress has also been made in the diagnosis of other common bile duct pathologies. Bile duct exploration have begun with open surgery and evolved to new methods such as ERCP, laparoscopic bile duct exploration and endoscopic choledochoscopy. This study presents the findings of 235 cases of intraoperative choledochoscopy performed with open surgery. The most common indications were suspected common bile duct stone in 96 patients (40.9%), increased cholestatic enzymes without jaundice in 52 (22.1%), obstructive jaundice and/or elevated bilirubin in 46 (19.6%) and presence of dilated choledoc in 42 (17.9%). Additional endoscopic diagnostic and therapeutic procedures were performed in 125 patients (53.2%). These included endoscopic stone removal in 87 patients (37.0%), endoscopic biopsy in 25 (10.6%), hydatid vesicle extraction in 12 (5.1%), balloon dilation in 10 (4.3%), brush cytology in 8 (3.4%), stent removal in 8 (3.4%) and stenting in 6 (2.6%). Choledochoscopy confirmed preliminary diagnosis in 117 patients (49.8%). Significantly, different data were elicited in 68 patients (28.9%), while choledoscopy was normal in 50 (21.3%). In terms of complications, tear occurred in the common bile duct along the choledoctomy line in 4 patients (1.7%). These patients were treated with primary repair No deaths occurred due to choledochoscopy or associated problems in this series. In conclusion, intraoperative flexible choledochoscopy may be appropriate for the diagnosis and treatment of most choledoc diseases in patients in whom ERCP, MRCP or other advanced techniques are or cannot be performed or in whom diagnosis cannot be made using these.