Steril piyürili hastalarda Ureaplasma urealyticum ve Mycoplasma hominis'in araştırılması
Detection of Ureaplasma urealyticum and Mycoplasma hominis in patients with sterile pyuria
  1. Tez No: 204011
  2. Yazar: KUTAY SARSAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DERYA AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Mikrobiyoloji, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis, Sterile pyuria, PCR, culture
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Mycoplasma hominis ve Ureaplasma urealyticum genellikle ürogenital sistemin yüzey mukozalarında bulunur, cinsel yolla bulaşır ve ürogenital sistemin çeşitli hastalıklarıyla ilişkilidir. Sınırlı sentez yetenekleri nedeniyle üremeleri için kolesterol, yağ asitleri, nükleik asit yapıtaşları gibi maddelere gereksinim duyarlar. Standart besiyerlerinde bu maddeler olmadığı için rutin mikrobiyolojik incelemelerle saptanamazlar. Çalışmamızda Ocak 2007 ? Temmuz 2007 tarihleri arasında üriner sistem infeksiyonu şüphesiyle İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'na yönlendirilmiş ve steril piyürisini tespit ettiğimiz 60 kadın ve sağlıklı 40 kadından topladığımız idrar örneklerinde kültür ve PCR yöntemiyle Mycoplasma hominis ve Ureaplasma urealyticum'un sıklığını araştırmayı amaçladık. Steril piyürili grupta U. urealyticum'a %50, M. hominis'e %6,6 oranında, sağlıklı grupta ise U. urealyticum'a %32,5, M. hominis'e %5 oranında rastladık. Çalışmamızda her iki bakteri için hasta ve kontrol grupları arasında ve hasta grubundaki farklı yaş grupları arasında istatistiksel olarak fark tespit edemedik.Anahtar Kelimeler : Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma hominis, steril piyüri, PCR, kültür
Özet (Çeviri)
Ureaplasma urealyticum and Mycoplasma hominis are generally localized on the surface of the mucosa of the urogenital tract. They are sexually transmitted and associated with several diseases of urogenital tract. Because of their limited synthetic capacity, they need substances such as cholesterol, fatty acids, nucleic acid units for growth. Since these substances are not found in standard culture media, they can not be detected by routine microbiological examinations. In our study it was aimed to investigate the frequency of U. urealyticum and M. hominis in urine specimens collected from 60 women who were found to have sterile pyuria and from 40 healty women by PCR and culture methods. U. urealyticum was detected in 50% and M. hominis detected in 6.6% of women who have sterile pyuria. U. urealyticum was detected in 32.5% and M. hominis detected in 5% of healty control group. In our study, no statistical difference was found neither between patient and control group nor between different age groups for both bacteria.