Hemşirelik yüksekokulu öğrencilerinde zihinde canlandırmanın temel yaşam desteği becerisinin kazanılması ve kalıcılığına etkisi
Effects of mental imagery on acquisition and retention of basic life support skills in school of nursing students
  1. Tez No: 204013
  2. Yazar: HATİCE ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜN TAŞOCAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Hemşirelik, Education and Training, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Zihinde Canlandırma, Psikomotor Beceri Kazanma, Psikomotor Beceri Kalıcılığı, Temel Yaşam Desteği ve Hemşirelik Yüksekokulu Öğrencileri, Mental Imagery, Psychomotor Skills Acquisition, Psychomotor Skills Retention, Basic Life Support and School of Nursing Students
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Araştırma, Hemşirelik Yüksekokulu öğrencilerinde Zihinde Canlandırmanın Temel Yaşam Desteği (TYD) becerisinin kazanılması ve kalıcılığına etkisini incelemek amacıyla yarı deneysel tasarımda yapılmıştır.Araştırmanın evrenini İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu (İ.Ü.FNHYO) ikinci sınıf (122 öğrenci) öğrencileri, örneklemini araştırmaya katılmak için gönüllü olan 59 öğrenci oluşturmuştur. Zihinde Canlandırma Grubunda 25, Pratik Grubunda 34 öğrenci yer almıştır. Araştırmada, Kardiyopulmoner Resüsitasyon (CPR) Eğitim Mankeni kullanılmıştır. Araştırmanın uygulamasında birinci gün Erişkin TYD sunum ve gösterisi yapıldıktan sonra Pratik Grubu dört gün Manken Üzerinde Uygulama; Zihinde Canlandırma Grubu ise, dört gün Zihinde Canlandırma Uygulaması yapmıştır. Beşinci günde ve beşinci günden üç ay sonra her iki grup Erişkin TYD'yi manken üzerinde uygulamıştır. Pratik Grubuna İlk, İkinci ve Tekrar Ölçüm; Zihinde Canlandırma Grubuna İlk ve Tekrar Ölçüm yapılmıştır. İstatistiki analizler, sayı, yüzde, mann-whitney testi, wilcoxon işaretli sıra testi, friedman testi ile yapılmıştır.Araştırmanın bulguları incelendiğinde; Zihinde Canlandırma Uygulamasının öğrencileri Erişkin TYD becerisini uygulamaya hazırladığı, ancak Uygulama Yapmanın yerine geçmediği görülmüştür. Erişkin TYD becerisinin kazanılmasını dört gün yapılan Uygulamanın dört gün yapılan Zihinde Canlandırmadan daha çok etkilediği bulunmuştur. Üç ay sonra her iki grupta da Erişkin TYD becerisinin kalıcılığının benzer düzeyde olduğu, ancak Zihinde Canlandırma Grubunun yalnızca volümü az olan suni solunum ve el pozisyonu hatasının arttığı; Pratik Grubunun ise, yalnızca suni solunum becerisinde kayıp olduğu ve volümü fazla olan suni solunum hatasının arttığı görülmüştür.Hemşirelikte psikomotor becerilerin kazanılması ve kalıcılığının sağlanmasında zihinde canlandırmanın bir yöntem olarak eğitim programlarında yer alması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This is a semi-experimental study and aimed to investigate effects of mental imagery on acquisition and retention of Adult Basic Life Support (BLS) skills among nursing students.The study population included 122 second-year students at Istanbul University of Florence Nightingale Nursing School and the study sample included 59 students who accepted to participate in the study. The students were assigned into two groups: Mental Imagery Group (n=25) and Practice Group (n=34). A manikin for training on Cardiopulmonary Resuscitation (CPR) was used. On day one, all participants were offered a presentation and demonstration of Adult Basic Life Support skills. There after, Practice Group performed BLS on a manikin for four days and Mental Imagery Group was exposed to Mental Imagery of BLS for four days. Five days and three months later, both Practice and Mental Imagery Groups practiced their Adult BLS skills on a manikin. Practice Group was exposed to First, Second and Repeated Measurements and Mental Imagery Group was exposed to First and Repeated Measurements. Numbers, percentages, Mann-Whitney test, wilcoxon signed rank test, Friedman?s test were used for statistical analyses.The results of the study showed that Mental Imagery helped the students to get prepared for Adult BLS skills practice, but was not as efficient as practising the skills on a manikin. The four-day practice on a manikin was more effective than the four-day mental imagery on acquisition of Adult BLS skills three days after training. However, both Mental Imagery and Practice on a manikin were similar in retention of the skills three months after training. The participants exposed to Mental Imagery made more mistakes in weak insuflation and hand positions and the students in Practice Group were less skilful in ventilation and made more mistakes in excessive insuflation.In the light of the results of the present study, it can be suggested that Mental Imagery can be used to enable nursing students to acquire and retain psychomotor skills.