Patellofemoral ağrı sendromu olan hastalarda kinesio bantlama ve elektrik stimülasyonunun etkinliğinin karşılaştırılması
To compare the efficiency of kinesio taping and electrical stimulation in patients with patellofemoral pain syndrome
- Tez No: 204025
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE YALIMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: elektrik stimülasyon, Kinesio bantlama, patellofemoral ağrı sendromu, electrical stimulation, Kinesio taping, patellofemoral pain syndrome
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Patellofemoral ağrı sendromu olan hastalarda vastus medialis obliquusa yönelik Kinesio bantlama ve elektrik stimülasyonunun etkinliğini karşılaştırmak amacıyla 30 hasta, rastlantısal yöntemle iki gruba ayrıldı. Birinci gruba Kinesio bantlama ve egzersiz programı, ikinci gruba ise elektrik stimülasyon ve egzersiz programı uygulandı. İki gruptaki tüm hastalara altı hafta boyunca, haftada üç kez (18 seans) klinikte fizyoterapist eşliğinde alt ekstremite için germe ve güçlendirme egzersizleri uygulandı. Hastaların ağrısı (Visuel Analog Skala), eklem hareket açıklığı (gonyometrik ölçüm), kas gücü (manuel kas testi), fonksiyonel durumu (basamak testi, üçlü zıplama testi, diz fleksiyon testi ve Kujala Patellofemoral Skorlaması) ve yaşam kalitesi (SF-36) tedavi öncesinde ve sonrasında değerlendirildi. Çalışmanın veri analizinde SPSS 12.0 istatistik programı kullanıldı. ?Independent Samples t-test?, ?Mann-Whitney U? ?Paired Samples t-test? ve ?Wilcoxon Signed-Rank? testleri ile verilerin istatistiksel analizi yapıldı.Tedavi sonrasında iki gruptaki patellofemoral ağrı sendromu olan hastaların VAS skorları azaldı (p0,05). Tedavi sonrası SF-36 skorlarında iki grupta da istatistiksel olarak anlamlı gelişmeler oldu (p0,05).Çalışmadan elde edilen sonuçlar, Kinesio bantlama ve elektrik stimülasyonun hastaların ağrılarını azaltmada, fonksiyonel durumlarını iyileştirmede, fleksibiliteyi ve kas gücünü arttırmada, yaşam kalitesini geliştirmede etkin oldukları ve birbirlerine üstünlüklerinin olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to assess the efficiency of Kinesio taping and electrical stimulation in patients with patellofemoral pain syndrome, 30 patients were randomly allocated to two groups. First group received Kinesio taping and exercise programme and second group received electrical stimulation and exercise programme.For six week, every participant in two groups, received streching and streghtening exercises for lower extremity with physiotherapist supervising for three times a week in the outpatient unit (18 sessions). Patients?s pain (Visuel Analog Scale), range of motion (with goniometer), muscle strenght (manuel muscle test), functional condition (step test, triple jump test, knee flexion test and Kujala patellofemoral score) and quality of life (SF-36) were evaluated before and after treatment. Data analysis were performed using SPSS, version 12. ?Independent Samples t-test?, ?Mann-Whitney U?, Paired Samples t-test?, ?Wilcoxon Signed-Rank? tests were used for statistical analysis.VAS scores decreased (p0,05). There were statistically significant improvements in SF-36 scores in both groups (p0,05).The data obtained in this study that, Kinesio taping and electrical stimulation have similar effects on decreasing pain, improving functional condition, increasing flexibility and muscle strenght and improving quailty of life and have no superiority to each other.