Overektomi uygulanmış sıçanların tibialarında oluşturulan kemik defektinde sistemik parathormon tedavisinin ve lokal kemik greftlerinin kemik yapımı üzerine etkilerinin karşılaştırılması.
Effects of systemic parathormone treatment and local bone grafts over the bone formation in the defect of ovariectomized rat tibias.
  1. Tez No: 204024
  2. Yazar: RANA (ÇİLİNGİROĞLU) ORAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CAN TUSKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ovariectomy, parathormone, beta-tricalcium phosphate, bone healing, rat
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Çalışmamızda osteoporozlu hastalarda kemik yapımını artırmak amacıyla kullanılan sistemik parathormon tedavisinin, kemik dokusu iyileşmesinde kullanılan beta-trikalsiyum fosfat esaslı greft ile beraber ve ayrı olarak kemik dokusu iyileşmesi üzerine olan etkilerini histopatolojik olarak değerlendirmeyi amaçladık.Çalışmamızda 48 adet Wistar-Albino cinsi 250±20 gr ağırlığında ve 10 -12 haftalık dişi denek kullanılmıştır. Tüm deneklere genel anestezi altında bilateral overektomi yapılmıştır. Overektomiden 4 hafta sonra 24'er denekten oluşan iki ana grup, sakrifikasyon haftaları olan 2, 4 ve 6 olmak üzere 6 alt gruba ayrılmıştır. 24 denekten oluşan ilk ana grup overektomiden 4 hafta sonra başlayıp sakrifikasyonlara kadar devam eden haftada 3 kez s.c. dorsal bölgeye 30 ?g/kg parathormon (1-14) uygulanan deneklerden oluşmaktadır. Deneklerin sağ ve sol tibialarına kortiko-kansellöz kemik defekti açılıp sol tibial defekt boş bırakılmış, sağ tibial defekte 0,5-1,00 ?m parçacık çapında ß-TCP (Cerasorb) greft materyali uygulanmıştır. 24 denekten oluşan diğer ana grupta deneklerin tamamının sağ ve sol tibialarına kortiko-kansellöz kemik defekti açılıp sol tibial defekt boş bırakılmış, sağ tibial defekte 0,5-1,00 ?m parçacık çapında ß-TCP (Cerasorb) greft materyali uygulanmıştır. Çalışmamızda, kemik iyileşmesi operasyondan sonraki 2, 4 ve 6. haftalarda histopatolojik olarak değerlendirilmiştir.Araştırma sonucunda osteoporotik hastalarda anabolik etkisi sebebiyle aralıklı olarak uygulanan parathormon tedavisinin ağız ve çevre dokuların cerrahisinde kullanılan Beta-trikalsiyum fosfat esaslı greft materyali ile beraber uygulandığında histopatolojik olarak yeni kemik oluşumunu erken dönemde artırdığı gözlenmiştir.Anahtar Kelimeler : Overektomi, parathormon, beta-trikalsiyum fosfat, kemik iyileşmesi, sıçan
Özet (Çeviri)
We aimed to evaluate histopathologically how does systemic parathormone therapy, which is used to increase bone forming on osteoporosis patient, and graft including beta-tricalcium phosphate, which is used to bone tissue healing, work together or separately on bone tissue healing in our study.We used 10-12 weeks aged, 250±20 gr weighted 48 Wistar-Albino female rats in our study. Bilateral ovariectomy has made to all rats under general anaesthesia. 4 weeks after ovariectomy 2 main groups which was including 24 rats, has divided into 6 subgroups composed of 2nd, 4th, and 6th sacrification weeks. The first main group consist of 24 rats which applied 30 µg/kg parathormone (1-14) 3 times to s.c. dorsal part from the beginning of 4 weeks after ovariectomy to sacrifications. On left and right tibias of subjects cortico-cansellos bone defects has made, left tibial defect did not fill and right tibial defect has filled with ß-TCP (Cerasorp) 0,5-100 µm bit site greft material. To the other main group which is including 24 rats, on left and right tibias cortico-cansellos bone defects has made, left tibial defect did not fill and right tibial defect has filled with ß-TCP (Cerasorp) 0,5-100 µm bit site greft material. In our study, bone healing has evaluated histopathologically on weeks 2, 4 and 6 after tibial operations.Our study result showed that using intermittent parathormone therapy, which is used on osteoporotic patients for its anabolic effect, with graft including beta-tricalcium phosphate, which is used oral and surrounding tissues surgery, has increased new bone formation histopathologically on early phase.