Renal iskemi reperfüzyon hasarında grape seed proanthocyanidin(üzüm çekirdeği proantosiyanidin) ekstresinin etkisi
The effects of grape seed proanthocyanidin extract on the renal ischemia reperfusion injury
- Tez No: 204043
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİNE GÜNEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: İskemi-reperfüzyon hasarı, böbrek, eksojen antioksidan, üzüm çekirdeği proantosiyanidin ekstresi, Ischemia reperfusion injury, kidney, exogen antioxidant, grape seed proanthocyanidin extract
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Çoğu organın iskemi reperfüzyon hasarını içeren bir çok hastalıktan reaktif oksijen radikalleri sorumludur. Antioksidanlar; serbest radikallerin potansiyel toplayıcısıdır ve oksidatif organ hasarını azaltır ya da engellerler. Çok sayıda sentetik ve doğal antioksidanın insanları hastalıktan korumada faydalı etkileri deneysel çalışmalarla gösterilmiştir. Antioksidanların kimyasal yapıları, biyolojik uyumları ve tedavideki antioksidan etkileri çok farklıdır. Yaygın olarak ulaşılabilinen, meyve, sebze, fındık ve meyve çekirdekleri içerisinde bulunabilen oligomerik proantosiyanidinlerin; serbest radikaller ve oksidatif strese karşı, geniş bir spektrumda, biyolojik, farmakolojik ve tedavi edici etkileri bir çok çalışmada rapor edilmiştir.Bu çalışma; ratlarda renal iskemi reperfüzyon (İ/R) hasarında, GSPE (grape seed proanthocyanidin extract:üzüm çekirdeği proantosiyanidin ekstresi)'nin etkisini araştırmak için yapıldı. Çalışmada, hayvanlar her biri 10'arlı rastgele 4 gruba ayrıldı. Laparatomi ve sağ nefrektomi sonrası, İ/R; sol renal pedikülün 45 dakika oklüzyonunu takiben 60 dakika reperfüzyonuyla yapıldı.GSPE verilmesiyle, ratlarda renal İ/R hasarı belirgin azaldı. Oksidatif hasarda serbest radikallerin neden oldoğu lipit peroksidasyonunun stabil metaboliti olan malondialdehid (MDA) seviyeleri; İ/Rgrubunda (153.60±12.98 nmol/gr renal doku) İ/R+GSPE grubundan (112.75± 8.01 nmol/gr renal doku) belirgin olarak daha yüksekti. Renal fonksiyonu değerlendirmek için serum üre ve kreatinin konsantrasyonu ölçüldü. İ/R grubunda; renal fonksiyon renal morfoloji ve belirgin bir oksidatif renal hasar gösterildi. GSPE, glutatyon redüktazın (GR) antioksidan enzimatik aktivitesini belirgin artırdı. Bu çalışmada reperfüzyon hasarının belirteci olarak serum aspartoaminotransferazı (AST) ve tümör nekrozis faktör alfayı (TNF-?) kullandık. GSPE, serum AST ve TNF-?'yı seviyelerini belirgin azalttı. GSPE tedavisi; serum biokimyasal parametreleri olan serum üre, kreatinin, AST ve TNF-? seviyelerini belirgin azalttı. Ayrıca; GSPE tedavisiyle renal doku hasarı, bariz bir şekilde azaltıldı. Bu sonuçlar, İ/R ile oluşan renal doku hasarına reaktif oksijen radikallerinin neden olduğunu ve GSPE'nin oksidatif renal hasara karşı koruyucu etkisinin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Reactive oxygen radicals are responsible in many disease conditions, including ischemia reperfusion injury of many organs. Antioxidants are potent scavengers of free radicals and reduce or prevent oxidative demage of organs. A large number of synthetic and natural antioxidants have been demonstrated with experimental study to induce beneficial effects on human health and disease prevention. The chemical structure, bioavailability, and therapeutic efficacy of the antioxidants differ extensively. Oligomeric proanthocyanidins, naturally occurring antioxidants widely available in fruits, vegetables, nuts, seeds have been reported in many studies to possess a broad spectrum of biological, pharmacological and therapeutic activities against free radicals and oxidative stress.This study was designed to investigate the effects of GSPE (grape seed proanthocyanidin extract) on the renal I/R injury in rats. Animals were randomly divided into 4 groups, each consisting of 10 animals. After laparotomy and right nephrectomy, I/R was induced by occlusion of the left renal pedicle for 45 minutes, followed 60 minutes reperfusion.The administration of GSPE significantly attenuated renal İ/R injury in rats. Malondialdehyde (MDA) levels, a stable metabolite of the free-radical-mediated lipid peroxidation cascade, were found to be significantly higher in the I/R group (153.60±12.98 nmol/gr renal tissue) than in the İ/R+GSPE group (112.75± 8.01 nmol/gr renal tissue). Serum creatinine and blood urea nitrogen concentrations were measured for the evaluation of renal function. Severe deterioration of renal function, renal morphology and a significant renal oxidative stress were demonstrated in the İ/R group. GSPE significantly increased the antioxidant enzymatic activity of glutathione reductase (GR). İn this study, we have used serum aspartoaminotransferase (AST) and tumor necrosis factor-? (TNF-?) as markers of reperfusion injury. GSPE significantly decreased levels of serum AST and TNF-?. GSPE treatment significantly reduced biochemical parameters, such as serum urea, AST, and TNF-? levels. Furthermore, renal tissue injury was markedly attenuated with GSPE treatment. These results suggest that reactive oxygen radicals play a causal role in I/R-induced renal tissue, and GSPE has a protective effect against oxidative renal damage.