Antiepileptik ilaç kullanan epileptik çocuklarda düşük dansiteli lipoprotein (LDL) oksidasyonu, paroksonaz aktivitesi ve arter genişleyebilirliğinin incelenmesi
Assessment of low-density lipoprotein (LDL) oxidation, paraoxonase activity and arterial distensibility in epileptic children who treated by antiepileptic drugs
- Tez No: 204071
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL ŞİMŞEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Kardiyoloji, Physiology, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Carbamazepine, valproic acid, arterial distensibility, paraoxanase
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Antiepileptik ilaçların oksidatif stresi artırdığını gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Bu durumda LDL oksidasyonu artabilir ve aterogenez indüklenebilir. HDL ile ilişkili paroksonaz, LDL ve HDL'yi oksidasyondan korumaktadır. Düşük serum paroksonaz aktivitesinin ateroskleroz gelişiminde risk faktörü olduğu belirtilmektedir. Antiepileptik ilaçların paroksonaz aktivitesi ve düzeyi üzerine etkisi araştırılmamıştır. Bu çalışmada antiepileptik ilaç kullanan epileptik çocuklarda paroksonaz aktivitesi ve düzeyi yanısıra lipid profili, folik asit, vitamin B12, homosistein, tiroid hormonları, apolipoprotein A1, total antioksidan kapasite, malondialdehid, nitrik oksit ve okside LDL düzeyleri araştırıldı. Ayrıca tüm gruplarda boy >120 cm ve vücut ağırlığı >30 kg olan 39 katılımcıda nabız dalga hızı (NDH) ölçümleri yapıldı. NDH ile mevcut biyokimyasal parametreler arasındaki ilişkiler araştırılarak; antiepileptik ilaçların damar sistemine etkisinde söz konusu parametrelerin etkileri değerlendirildi. Çalışmaya en az 6 aydır antiepileptik ilaç kullanan 59 epileptik çocuk dahil edildi. Bu çocuklar aldıkları ilaçlara göre 3 gruba ayrıldı; Grup I: Karbamazepin kullananlar, Grup II: Valproik asit kullananlar, Grup III: Karbamazepin ve valproik asit kullananlar. Kontrol grubu (Grup IV) ise toplam 23 olgudan oluşmaktaydı. Arter genişleyebilirliği Complior cihazı kullanılarak karotis-femoral NDH ölçümleri ile belirlendi. Antiepileptik ilaç alan çocuklarda paroksonaz aktivitesi ve düzeyi dahil diğer biyokimyasal faktörlerde değişiklik saptanmadı. Antiepileptik ilaç kullananlarda serum serbest T4 düzeyleri kontrol grubuna göre düşüktü. Serum TSH değerleri Grup IV ile karşılaştırıldığında, Grup II'de daha yüksekti. NDH Grup III'de Grup IV'e göre yüksekti. NDH ile TSH ve valproik asit düzeyleri arasında korelasyon saptandı. Sonuç olarak antiepileptik ilaçlar tiroid fonksiyonlarını etkileyerek aterogenezi indükleyebilir. Tiroid hormonlarının damar sistemine etkisinde direkt mekanizmalar sorumlu olabilir.Anahtar Kelimeler : Karbamazepin, valproik asit, arteriyel distansibilite, paroksonaz, okside LDLBu çalışma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: 775.
Özet (Çeviri)
Studies demonstrate that antiepileptic drugs (AED) increase the oxidative stress. Thus, LDL oxidation increases and atherogenesis induces. Paraoxonase associated HDL, protects LDL and HDL oxidation. Low serum paraoxonase activity is a risk factor of atherosclerosis. The effects of AED on paraoxonase activity and level hadn?t been searched yet. The aim of this study is to investigate the effect of AED on paraoxonase activity and level, lipid profiles, folat, vitamin-B12, homocysteine, thyroid hormones, apolipoprotein-A1, total antioxidant capacity, malondialdehid, nitric oxide and oxidized- LDL. The carotid-femoral pulse wave velocity (CFPWV) was measured at 39 children whose body height >120 cm, body weight >30 kg. The association with CFPWV and current biochemical parameters had been searched for assessing the effects of AED on vasculary system. We recruited 59 epileptic patients treated with AED at least 6 months and 23 controls (Group IV). The epileptic group divided into 3 by receiving AED as follows: Group I: Carbamazepine, Group II: Valproic acid, Group III: Carbamazepine and valproic acid. Arterial distensibility was assessed the Complior device. There was no difference between the current biochemical parameters in epileptic childeren and serum free T4 was decrease which compared with Group IV. TSH was increased in Group II which compared Group IV. The CFPWV was increased in Group III which compared with Group IV. CFPWV was corelated with TSH and valproic acide levels. In conclusion, AED induce the atherogenesis affecting by thyroid functions. The direct mechanisms are responsible from the effect of thyroid hormones on the vascular system.