Serebral palsi tanılı çocuk hastaların demografik ve klinik karakteristikleri ve kemik-mineral metabolizmaları
Demographic and clinical characteristics and bone-mineral metabolism of pediatric cerebral palsy patients
- Tez No: 408487
- Danışmanlar: PROF. DR. MİHRİBAN ÖZLEM HERGÜNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, asfiksi, kemik mineral bozukluğu, Cerebral palsy, asphyxia, bone mineral metabolism disorder
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Çukurova Üniversitesi Çocuk Nöroloji Polikliniği'nde izlenen serebral palsili hastaların klinik ve demografik özelliklerinin belirlenmesi, bu hastalarda kemik mineral metabolizması bozukluklarının saptanması ve bu sorunlara farkındalığın yaratılması amaçlanmıştır. Gereç Ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Nöroloji Polikliniği'nde Ocak 2014 - Ocak 2015 tarihleri arasında, serebral palsi tanılarıyla izlenen, takipleri düzenli yapılan 2-18 yaş arası toplam 102 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen olguların demografik bilgileri, etyolojileri, klinik ve laboratuvar bulguları, eşlik eden problemleri kaydedildi. Bulgular: Hastaların ortalama yaş değeri 96.83 ± 53.54 ay (24-207 ay) olup, erkek/kız oranı 1.2 idi. Annelerin %51'i ilköğretim mezunu ve %18.6 okur yazar değildi. Olguların %23.5'i miad doğumdu ve %50'nin doğum ağırlığı 2500 gr.'ın üzerindeydi. En sık (%38.2) kuadriplejik tipte olgu saptandı ve etyolojide en sık natal faktörler (%56.9) rol alıyordu. Ayrıntılı etyolojik değerlendirmede; asfiksi (%49) ve DDA (%28.4) en sık faktörler olarak belirlendi. En sık beyin MRG anormalliği PVL (%25) olarak saptandı. Mental retardasyon %88.2, konuşma problemleri %72.5, malnütrisyon %67.6, görme problemleri %28.4, epilepsi %46.4 oranla en sık eşlik eden problemlerdi. AEİ alan hastalardan %60.7'si tek, %37.5'i iki veya daha fazla AEİ kullanmaktaydı. Epilepsi görülen hastalarda, yenidoğan döneminde nöbet geçirme, spastik tetraparetik tip SP olma, anormal MRG bulguları ve hastada MR olması epilepsi gelişiminde risk faktörü olarak saptandı (p=0.05). Düzenli fizik tedavi alan hastaların osteokalsin, IGF1, IGFBP3 ve PTH düzeylerinin diğer hastalara göre anlamlı olarak daha iyi olduğu görüldü (p 0.05). Sonuç: serebral palsili çocuklarda kemik metabolizması bozuklukları olabilir. Bu çocukların kronik izleminde yaşam kalitesinin düzeltilebilmesi için, bu bozuklukların erken fark edilmesi ve tedavi edilmesi önemlidir. Özellikle güneş ışığından doğru yararlanma ve düzenli dinamik fizyoterapinin kemik sağlığı üzerinde daha etkili olduğu görülmüştür. SP'li olgularımızda en önemli risk faktörünün perinatal asfiksi olduğunu saptadık. Bu nedenle özellikle zor doğum ve perinatal asfiksi öyküsü olan bebeklerin nöromotor gelişimlerinin düzenli olarak takip edilmesi tanı ve tedavideki gecikmeleri engelleyebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to evaluate clinic and demographic properties, detect bone mineral metabolism problems and raise awareness for these problems of cerebral palsy (CP) patients who were followed up in Çukurova University Pediatric Neurology Department. Material and Methods: 102 patients aged 2-18 years who are regularly followed up in Çukurova University Pediatric Neurology Department, between January 2014-January 2015 are involved in this study. Demographic characteristics, etiologies, clinic and laboratory findings and associated problems of these patients were evaluated. Results: Mean age of patients were 96.83 ± 53.54 months (24-207 months), male/female ratio was 1,2. Fifty one percents of patients'mothers were graduated from elementary school and 18.6% were illiterate. 23.5% of the percents were born term and 50% patients' birth weight was above 2500 gr. spastic Quadriplegia was the most frequent type (38.2%). Most frequent etiologic factor was natal factors (56.9%). In detailed etiologic evaluation, asphyxia (49%) and low birth weight (28.4%) were must seen. Most frequent serebral MRI abnormality was periventricular leukomalacia (25%). Other accompanying problems were mental retardation 88.2%, speech problems (72.5%), malnutrition (67.6%), epilepsy (46.4%), visual problems (28.4%). Antiepileptic drug (AED) evaluation was done; 60.7% patients were on monotherapy, 37,5% were on multiple drug therapy. In epileptic patients; convulsion neonatal seizure, spastic tetraparesic type CP, abnormal MRI findings, mental retardation were risk factors for epilepsy (p≤0,05). No statistical relationship was found between usage of Calcium-vitamin D supplements and levels of osteocalcin, cystatin C and 25(OH)D3 (p>0.05). Levels of osteocalcin, IGF-1, IGFBP-3 and PTH were better in patients who were on regular physiotherapy (p 0.05). Conclusıon: In pedeiatric cerebral palsy patients, bone metabolism disorders are more frequent. In long term follow-up, early diagnosis and treatment of these disorders are important to improve quality of life. Enough and correct sun exposure and regular, dynamic physiotherapy may improve bone health. Perinatal asphyxia was the most important etiologic factor in patients with cerebral palsy. For this reason, regular follow-up of neuromotor development in patients with complicated birth and perinatal asphyxia may prevent delayed diagnosis and treatment.