Buz hokeyi oyuncularının alt extremite sinir ileti hızlarının incelenmesi
Study of nerve transmission speeds of lower extremities of ice hockey players
- Tez No: 204088
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY ÇOLAK, PROF. DR. YAVUZ TAŞKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Spor, Anatomy, Sports
- Anahtar Kelimeler: Buz Hokeyi, EMG, Sinir İleti Hızı
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Sürekli kullanmaya bağlı olarak bazı spor branşların da yapılan fiziksel aktivitelerle beraber kullanılan ekstremitenin anatomik yapısında değişiklikler olması beklenebilir. Örneğin buz hokey oyuncularında alt ekstremite aşırı fiziksel aktiviteye maruz kalır. Bundan dolayı bu aşırı kullanmanın alt ekstremite sinir ileti hızları üzerine etkilerini araştırmayı amaçladık.Çalışmamıza 20 profesyonel buz hokeyi oyuncusu (21,8±1,8) ve 20 sedanter grubunu oluşturan (22,5±1,35) kişiler katılmıştır. Bu kişilerin antropometrik ölçümleri (yaş, boy, kilo, ayakkabı numarası, alt ekstremite uzunluğu, uyluk ve bacak çevre ölçümü) yapıldı. EMG (Elektromyografi) ile n. tibialis, n. peroneus communis, n. plantaris medialis, n. plantaris lateralis ve n. suralis'in sinir ileti hızları ölçüldü. Elde edilen veriler, sporcu ve kontrol grubu karşılaştırılarak istatistiksel açıdan değerlendirildi.Çalışmamızda yaptığımız sinir ileti hız ölçümlerinde sağ n. tibialis, sağ ve sol n. plantaris lateralis ve n. plantaris medialis'lerin sinir ileti hızlarında buz hokeyi oyuncuları ile kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılık yoktu (P> 0,05). Sol n. tibialis, sağ ve sol n. peroneus communis ve sağ ve sol n. suralis'lerin sinir ileti hızlarında buz hokeyi oyuncularında yavaşlama yönünde anlamlı bir farklılık vardı (P< 0,05).Sonuç olarak buz hokeyi oyuncularında oluşabilecek muhtemel patolojilerin tespiti için sporcu sağlığı açısından alt ekstremite sinirlerinin EMG ile takip edilmesinin önemli olacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
It is expected that the anatomical structures of extremities that are used together with physical activities performed in some sport branches depending on continuous usage are changed. For example, for ice hockey players, the lower extremity is exposed to excessive physical activity. For this reason, we aimed at researching the effects of the excessive using on nerve transmission speeds of lower extremities.Our study comprised 20 professional ice hockey players (21,8±1,8 Average Age) and people forming 20 sedentary groups (22,5±1,35 Average Age). The anthropometrical measurements (age, height, weight, shoe size, lower extremity length, femur and leg diameter measurement) for these people were made. By means of EMG (electromyography), the nerve transmission speeds for n. tibialis, n. peroneus communis, n. plantaris medialis, n. plantaris lateralis and n. suralis were measured. The obtained data were statistically evaluated by comparing sportsmen with control group.According to the nerve transmission speed measurements we made, there was no significant difference for nerve transmission speeds of right n. tibialis, right and left n. plantaris lateralis and n. plantaris medialis between ice hockey players and control group (P>0.05). There was significant difference for nerve transmission speeds of left n. tibialis, right and left n. peroneus communis and right and left n.