Tenis müsabakalarındaki sayıya götüren taktik oyun stratejilerinin incelenmesi
The study of game strategies that leads to winning strokes in tennis tournaments
  1. Tez No: 204089
  2. Yazar: MİNE GÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİYE BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Tenis, Maç Analizi, Taktik Analiz, Tennis, Match Analysis, Tactic Analysis
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmada tenis turnuvalarındaki sayı ile sonuçlanan vuruşların, oyun stratejisi ve taktik oyun yapısını belirlemedeki rolü incelenmiştir. Bu amaçla Dünya sıralamasında birinci sırada bulunan Roger Federer'in 2006 ve 2007 yıllarındaki Grand Slam turnuvalarındaki 8 (sekiz) final maçı izlenmiştir. Video görüntüleri TV kartı aracılığıyla Eurosport ve Dsport kanallarından dijital ortama aktarılmıştır. Elde edilen ham veriler bilgisayara kaydedilerek maçlardaki tüm teknik ve yardımcı vuruşlar, vuruş bölgeleri, vuruş sırasında rakibin bulunduğu bölge, tenis kortundaki bölgeler, maçı kazanmaya götüren vuruşlar taktik ve stratejik açıdan el notasyon yöntemiyle incelenmiştir. Veriler Microsoft Excel programında yüzdelik dağılımları incelenerek, kullanılan bölgelerin tablo ve grafik üzerindeki alanları tespit edilmiştir. İstatistik analiz için yanılma düzeyi 0,05 değeri dikkate alınarak Ki-kare Bağımsızlık testi ve Tek Örneklem Ki-kare testi uygulanmıştır.Araştırma yapılan turnuvalardaki final maçlarının teknik ve bölge analizinde 5 sporcu, 8 maç, 31 set, 323 oyun ve 10278 vuruş incelenmiştir. Teknik vuruşların taktik kullanım açısından daha rahat sayıya götüren vuruşlar olarak kullanıldığı ve direkt sayıya götüren vuruşların oyunlar içerisindeki ralliler boyunca sporcuların taktik oyun kurarak rakibi zorlayacak vuruşlar şeklinde gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. Winner vuruşlarının kordun çapraz köşelerine atıldığı, orta kort dış bölgelerine atılarak sayı alındığı ve servis atışlarının servis kutularının ortasına atılarak sayı alındığı tespit edilmiştir.Sonuç olarak, özellikle birinci servis atışlarında puan alabilmek için rakibin servis kutularının ortasındaki bölgeyi kullandığı durumlarda etkili savunma yapamadıkları tespit edilmiştir. Maçlarda, topların taktik açıdan rakibin bulunduğu bölgeye göre topların savunmasız kalan alanlara atıldığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla hem rakibi kort dışına taşıyacak kısa vuruşlarla, hem de rakibin kurduğu oyunu önceden sezinleyerek ve buna uygun oyun çözümleri geliştirerek sayı alınabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to study the effects of winner shots on determining the strategy and tactical structure of the game. The video recordings of 8 final matches of Roger Federer, who is the number one in tennis world rankings, in Grand Slam Tournament of 2006 and 2007 has been watched.The videos are recorded digitally by TV tuner card from the Eurosport and Dsport channels. The obtained data is recorded to computer and all technical and auxiliary strokes, zones, the zone where the opponent stands at the moment of stroke, zones, the strokes that lead the player to win the match are studied by the hand notation system in tactical and strategic point of view. The area of used zones in table and graphics is determined. Considering chi-square test of independence and the one sample chi-square test are applied.As a conclusion, it is observed that the player can not make effective defense when the player use the middle zone of the service box at the first service stroke. It is observed that in a tactical manner the balls are thrown to the zones which are defenseless compared to opponents position. Consequently players shows that the points can be taken by both the short strokes that move the opponent to out of court, sensing the game that opponent is sertting up and developing solutions to it.