Sınıf I çapraşıklıklarda damon II braketlerinin klinik etkinliğinin incelenmesi
Clinical evaluation of damon II braces in class I crowding cases
- Tez No: 204105
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL BİREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Damon braketleri, damon sistemi, konvansiyonel sistem, Sınıf I çapraşıklık, Damon braces, Damon systems, conventional system, Class Idental crowding
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
1990'lı yıllardan beri ortodonti kliniğinde kullanılmaya başlanan kilitli (selfligation)braketler klinisyenlere konvensiyonel braketlere göre bir çok avantajsağlamaktadır.Kilitli braketler, aktif ve pasif olmak üzere iki sınıfa ayrılır. Pasif braketler, arktelini kavramak için hareketli komponent içerirler. Dişin hareketinin kontrolünü,braketin slotu ile ark teli arasındaki uyumu belirler. Aktif braketler, ark telini kavramakiçin esnek bir komponent içerirler. Ark telini braket slotunda sınırlayarak, enerjidepolayabilir ve elastik defleksiyonla bu enerjiyi dağıtabilirler.Damon tarafından tanıtılan kilitli braket sisteminin felsefesine göre ortodontiktedavinin her aşamasında dişleri biyolojik olarak uyaran hafif kuvvetler ve özel elastikark telleri kullanarak çok çapraşık arklarda bile dişlerin seviyelenmesini, posterioradoğru arkların genişlemesini ve molarların distalizasyonunu sağlamak mümkündür.Çalışmada, Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ortodonti AnabilimDalı'na tedavi için başvurmuş iskeletsel Sınıf I, ancak dişsel Sınıf I veya hafif Sınıf IImaloklüzyona sahip, çekimsiz tedaviye uygun hastalara, 10'ar adet Ormco firmasındansağladığımız pasif sınıfından 0.022 slot genişliğinde Damon II braketleri uygulandı.Karşılaştırma grubu olarak, M.Ü. Dişhekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalıarşivinden 0.018 slot genişliğinde standart edgewise twin braketleri ile tedavi edilmiş,iskeletsel Sınıf I, ancak dental olarak Sınıf I veya hafif Sınıf II maloklüzyona sahip,çekimsiz tedaviye uygun 10 adet hasta seçildi.Çalışmamızın amacı, Sınıf I çapraşıklık olgularının tedavisinde kullandığımızDamon II braketlerinin tedavi başarısını ortaya koymak, ayrıca her iki gruptan alınantedavi öncesi ve sonrası model ark ölçümlerini ve sefalometrik film analizlerinikarşılaştırarak, klinik açıdan etkilerini, birbirine göre avantajlarını ve dezavantajlarınıdeğerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
Self-ligation systems which have many advantages over conventional bracesystems have been used in orthodontic practice since 1990. Self-ligated braces comprisetwo subgroups; active and passive braces. The passive braces have sliding componentwhich grasp an arch wire. The accordance between slot of a brace and wire defines thecontrol of tooth movement. The active braces have a flexible component to hold an archwire. These braces constrain the movement of a wire in slot of the brace which providesdeposition of energy. The active braces can deliver this type of energy by elasticdeflection.According to the philosophy established by Damon, it is possible to align teethin extremely crowded arches, expansion of arches in posterior quadrants anddistalization of molars by using biological very light stimulating forces and specialelastics arch wires.In our study we used 10 patients with skeletally / dental class I or slight Class IImalocclusion, who applied to Marmara University Department of Orthodontics. Allpatients were suitable for non-extraction treatment. Passive Damon II braces with 0.022slot (Ormco) were used for self-ligation group. As a control group, 10 patients withskeletally / dental class I or slight Class II malocclusion were chosen randomly from thearchive of Orthodontic Department and were treated with 0.018 slot with standardEdgewise twin braces system.The aim of our study was to evaluate clinical efficiency, advantages /disadvantages and clinical successes of the Damon II braces in Class I dental crowdingcases and compare it to the cases treated by the conventional systems by evaluatinganalyzes performed by model arches measurements and cephalometric radiographs atthe beginning and at the end of orthodontic treatment.3