Süt dişlenme dönemindeki dudak damak yarıklı çocuklarda çürük risk faktörlerinin araştırılması ve mikrobiyolojik olarak değerlendirilmesi
Investigation of dental health indices and caries associated microflora in primary dentition in children with cleft lip and palate
- Tez No: 204106
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR TANBOĞA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cleft lip palate, children, dental caries, primary dentition, microbiology
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Süt dislerinin saglıklı sürmesi ve korunması, çocugun beslenebilmesi,düzgün konusabilmesi ve ilerde sürecek daimi dislerin saglıklı olması için gereklidir.Dudak damak yarıklı(DDY) çocuklarda süt dislerinin malformasyonlar veya çürüknedeniyle kaybedilmesi, alveaol olusumunun yetersizligine, kemik dokununazalmasına ve sonuç olarak yapılacak cerrahi tedavinin zorlasmasına neden olur.DDY'li çocuklarda dis çürükleri sık görülmektedir ancak çürük risk faktörleri tamolarak tanımlanamamıstır. Bu çalısmada süt dislenme döneminde DDY'li çocuklardaçürük görülme sıklıgı ve çürük risk faktörlerinin arastırılması amaçlanmıstır.M.Ü. Dis Hekimligi Fakültesi Pedodonti Anabilm Dalında takip edilen 2-6yas arasında süt dislenme döneminde 45 DDY'li çocuk çalısma grubunu olusturdu.Orofasiyal anomalisi olmayan, aynı yas grubunda ve süt dislenme döneminde, disçürügü bulunan 21, çürüksüz 13 çocuk kontrol grubunu olusturdu. DDY'liçocukların aileleri ile anket yapıldıktan sonra tüm gruplardaki çocuk ve annelerininorofasiyal muayeneleri ve radyolojik degerlendirmeleri yapıldı. Tüm gruplardan veannelerden çürük aktivite testleri için tükürük örnekleri alındı.45 DDY'li çocugun dmft degerleri ortalaması 6.42±5.48 olarak bulundu.DDY'li çocuklarda en sık görülen dis anomalileri; rotasyona ugramıs disler, sayıeksiklikleri ve mine defektleri olarak bulundu. DDY'li çocuklarda tükürükte MS, LBve Maya degerleri çürük grubunda yüksek bulundu. Dis çürügü bulunan çocuklardanelde edilen MS degerleri ile annelerinden elde edilen MS degerlerinin uyumlu oldugusaptandı. Tükürük akıs hızı DDY'li çocuklarda ve özellikle dental plak kullananDDY'li çocuklarda düsük bulundu.Çürük aktivite testleri DDY'li çocuklarda erken dönemde uygulanmalı, aileleregitilmeli, çocukların düzenli muayene ve takipleri yapılmalı ve koruyucu tedavilerplanlanmalıdır. Multidisipliner bir yaklasım gerektiren bu hastaların tedavi ekibindepedodontistler de kesinlikle yeralmalıdır.Anahtar Kelimeler : Dudak damak yarıgı, çocuk, çürük, süt dentisyon,mikrobiyoloji
Özet (Çeviri)
In children with oral cleft, a healthy primary dentition is important becauseof the increased need of orthodontic treatment during the primary dentition andtransitional period. Early extractions or malformations of teeth will result in loss ofbone which is preserved by primary teeth bordering the alveolar cleft. The purpose ofthe present investigation was; to assess the prevalence of S.mutans and lactobacilli in3-5 years old children with oral cleft lip and palate attending Pediatric Dentistrydepartment of Marmara University and to determine the possible factors associatedwith the colonization of these microorganisms.Forty-five children with cleft lip and palate and 34 healthy controls (21decayed, 13 caries free) matched for sex and age attending the same departmentparticipated in the study. All subjects and accompanying parents were called for aclinical and radiologic examination and a saliva sample collection. The parents wereinterviewed with a structured questionnaire.The mean caries experience in deciduous dentition(dmft) was 6.42±5.48. The dentalanomalies most seen in children with cleft were; rotation, hypodontia and enamelalterations. In children with cleft lip palate the values of MS, LB and Candida werehigh. The subjects with cleft showed a significantly lower salivary secretion rateespecially in children who used dental appliance.These results underline the need for a more aggressive approach toprevention of oral disease in children with cleft lip and palate to optimize clinicaloutcome. Therefore a pediatric dentist responsible for initiating the preventiveprogram should be included in the cleft team.