Kendini kontrol yönteminde görsel bilgi kullanımının yüzme çıkış tekniği öğretiminde bilgi ve beceri kalıcılığı ile kaygı düzeyine etkisi.
Effects of using visual information in self-check style on grab start skill retention, knowledge, and anxiety level.
- Tez No: 204179
- Danışmanlar: PROF. DR. GIYASETTİN DEMİRHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Psikoloji, Spor, Science and Technology, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kendini Kontrol Yöntemi, Kaygı, Video Dönüt, Görsel Bilgi, Grab Çıkış Tekniği, Spectrum Teaching Styles, Anxiety, Video Feedback, Self-check Style, Grab Start
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırmanın amacı Kendini Kontrol Yönteminde Görsel Bilgi Kullanımının Yüzme Çıkış Tekniği Öğretiminde Bilgi ve Beceri Kalıcılığı ile Kaygı Düzeyine Etkisini belirleyebilmektir. Araştırma 2008 yılında, TED Ankara Kolejliler Spor Tesisleri içinde yer alan yüzme havuzunda yapılmıştır. Araştırmada kontrol gruplu öntest-ortatest-sontest deseni kullanılmıştır. On gün sonra ise kalıcılık testleri uygulanmıştır. Araştırmaya katılan üniversite öğrencisi 60 birey görsel bilgi alan gruba, görsel bilgi almayan gruba ve kontrol grubuna 20'şer kişi (E=10; K=10) olacak şekilde rastgele olarak dağıtılmıştır. Araştırmada bireylerin bilgi düzeylerini belirlemek için nitel değerlendirme yöntemi kullanılmıştır. Beceri düzeyini belirlemek için uzmanlar tarafından geliştirilen Garb Çıkış Tekniği Kontrol çizelgesi kullanılmıştır. Durumluk-Sürekli kaygı düzeyleri ise Spielberger Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (STAI) kullanılmıştır. Verilerin analizinde; gruplarda bilgi ve beceri düzeyindeki değişimi belirlemek için ön test, orta-test ve son test değerleri Tekrarlı Ölçümlerde Varyans Analizi ile test edilmiştir. F anlamlı çıktığında farkın hangi ölçümden kaynaklandığı Bonferroni çoklu karşılaştırma testi ile belirlenmiştir. Son test ve 10 gün sonra ölçülen değerler kalıcılık için kullanılmış ve kalıcılık Eşleştirilmiş İki Örnek Testi ile belirlenmiştir. Gruplar arasında bilgi ve beceri düzeyleri arasındaki farklar Tek Yönlü Varyans Analizi ile test edilmiştir. F anlamlı çıktığında farkın hangi gruptan kaynaklandığı Scheffe testi ile saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; Görsel bilgi alan grubun ön test, orta test ve son test bilgi puanları arasındaki fark istatistiksel olarak önemli derecede farklı bulunmuştur (F = 78.51; p = 0.000). Orta test ve son testte ölçülen bilgi puanları benzer (p = 0.874) ve ön test bilgi puanından önemli derecede yüksektir (p = 0.000). Görsel bilgi alan grubun ön test, orta test ve son test beceri puanları arasındaki fark istatistiksel olarak önemli derecede farklı bulunmuştur (F = 119.65; p = 0.000). Orta test ve son testte ölçülen beceri puanları benzer (p = 1.000) ve ön test beceri puanından önemli derecede yüksektir (p = 0.000). Görsel bilgi almayan grubun ön test, orta test ve son test bilgi puanları arasındaki fark istatistiksel olarak önemli derecede farklı bulunmuştur (F = 94.72; p = 0.000). Orta test ve son testte ölçülen bilgi puanları benzer (p = 0.542) ve ön test bilgi puanından önemli derecede yüksektir (p = 0.000). Görsel bilgi almayan grubun ön test, orta test ve son test beceri puanları arasındaki fark istatistiksel olarak önemli derecede farklı bulunmuştur (F = 64.28; p = 0.000). Orta test ve son testte ölçülen beceri puanları benzer (p = 1.000) ve ön test beceri puanından önemli derecede yüksektir (p = 0.000). Görsel bilgi almayan grubun son test ve kalıcılık bilgi puanları arasındaki fark istatistiksel olarak önemli derecede anlamlı bulunmuştur (t = 3.06; p = 0.006). Görsel bilgi alan ve almayan grupta bilgi ve beceri kazanımı meydana geldiğini ve görsel bilginin kalıcılıkta daha etkili olduğunu söyleyebiliriz. Araştırma süresince bireylerin durumluk-sürekli kaygıları yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the effect of using visual information in self-check style on grab start skill retention, knowledge, and anxiety level of university students. The research was done at TED Ankara Collage Sport Facility swimming pool in 2008. It was pre-mid-post test design with control group and retention test was delivered 10 days later. Sixty university students involved in sthe study that were randomly assigned one of the three group 20 (M=10; W=10) in each. Qualitative writen examination were used to determine knowledge level. To determine the Grab Start skill level a check list were used which was prepared by experts. Spielberger State-Trait Anxiety Inventory (STAI) were used to determine the anxiety level of the students. Repated Measure ANOVA were computed to determine the pre-mid-post test knowledge and skill aqusition level. Bonferroni comparision tests were applied when F value were significant. In order to determine the retantion Paired Saple T Test were computed between post test and retantion test. One Way ANOVA were computed to determine the difference between groups on knowledge and skillaqusition. Scheffe were calculated when the obtained F value were significant. The results showed that there was a significant difference among the pre-mid-post test knowledge skores of the visual feedback group (F = 78.51; p = 0.000). Mid and post test scores were smilar (p = 0.874) and significantly different from pretest scores (p = 0.000) and there was a significant difference among the pre-mid-post test skill aqusiton skores of the visual feedback group (F = 119.65; p = 0.000). Mid and post test scores were smilar (p = 1.000) and significantly different from pretest scores (p = 0.000). Moreover, there was a significant difference among the pre-mid-post test knowledge skores of the nonvisual feedback group (F = 94.72; p = 0.000). Mid and post test scores were smilar (p = 0.542) and significantly different from pretest scores (p = 0.000) and there was a significant difference among the pre-mid-post test skill aqusiton skores of the nonvisual feedback group (F = 64.28; p = 0.000). Mid and post test scores were smilar (p = 1.000) and significantly different from pretest scores (p = 0.000). Finally, there was statistically significantly difference between posttest and retantion test knowledge scores of the nonvisual feedback group?s (t = 3.06; p = 0.006). As a result, we can say that there was skill and knowledge aqusition at both group regardless of delivering visual information or not. On the other hand, the retantion test was revailed that visual information were more effective at the aqusiton of knowledge comparing to nonvisual information group. State and trait anxiety level of the studens were high througout the study at both groups.