Bazı 5-kloro-6-(tiyazol-4-İL)-2-okso-3H-benzotiyazol türevlerinin sentezi ve COX inhibitör etkileri üzerinde çalışmalar
Studies on the synthesis and COX inhibitory effects of some 5-chloro-6-(thiazole-4-YL)-2-oxo-3H-benzothiazole derivatives
- Tez No: 204243
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DENİZ S. DOĞRUER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Tiyazol, 5-kloro-2-okso-3H-benzotiyazol, COX-2 selektif inhibitörler, TxA2 inhibitör aktivite, Thiazole, 5-chloro-2-oxo-3H-benzothiazole, COX-2 selective inhibitors, TxA2 inhibitory activity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu yüksek lisans tezinin amacı COX-2 inhibitörü olabileceği düşünülen, aynı zamanda TxA2 sentaz inhibitörü de olabilecek bileşiklerin sentezini gerçekleştirmek ve bu bileşiklerin in vitro enzim immünaliz yöntemi ile COX-2 selektivitelerini araştırmaktır. Çalışmamızda merkezi halkası tiyazol olan 1,3 diaril yapısında 12 adet bileşik tasarlanmış ve sentezlenmiştir. Tasarlanan bileşiklerin 6 tanesi aynı zamanda TxA2 sentaz inhibitörlerinin farmakoforik grubuna sahip olduğu için, bu bileşiklerin TxA2 sentaz inhibisyonu yaparak antiplatelet aktivite göstereceği de düşünülmüştür. Tasarlanan bileşikler, merkezi tiyazol halkasına meta konumlarından bağlanmış olan 5-kloro-2-okso-3H-benzotiyazol ve fenil halkalarını içermektedir. Fenil halkasının 2 ve 4 numaralı konumlarına F, Cl, OCH3 gibi küçük grupların sübstitüsyonu ile türevlendirmeye gidilmiştir. Elde edilen bileşiklerin yapıları IR, 1H-NMR ve elementel analiz verileri ile kanıtlanmıştır. Bileşiklerin 10 ?M konsantrasyonda, COX-1 ve COX-2 enzimi inhibitör aktivitesi araştırılmıştır. Bileşiklerden [5-kloro-6-[2-(2-klorofenil)-1,3-tiyazol-4-il]- 2-okso-3H-benzotiyazol-3-il]asetik asit yapısındaki (Bileşik 8) ve [5- kloro-6-[2-(4-florofenil)-1,3-tiyazol-4-il]-2-okso-3H-benzotiyazol-3- il]asetik asit (Bileşik 12) yapısındaki iki bileşiğin COX-inhibitör etkileri dikkat çekici bulunmuştur. Birincisi asetik asit artığının yapıya girmesi ile COX-1 ve COX-2 inhibitör etkinin artışını ortaya koymuş, ikinci bileşik ise COX-2 inhibitör selektivitenin de artışını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this master thesis is perform the synthesis of compounds which may possess both COX-2 and TxA2 inhibitory activities and determine in vitro COX-2 selective inhibitory activities of these compounds by in vitro enzyme immunoassay method. In this study, twelve compounds which bear a central thiazole ring and have 1,3 diaryl structure were designed and synthesized. Since the six of the designed compounds have the structural features needed to achieve TxA2 inhibitory activity, these six compounds were also expected to have antiplatelet activity. The designed compounds carry 5-chloro-2-oxo-3H-benzothiazole and phenyl moiety at meta positions of the central thiazole ring. Derivatives carrying F, Cl, OCH3 groups at positions meta or para of phenyl ring have synthesized. The structure of the compounds have been elucidated by IR, 1H-NMR and elementary analysis data. The test for the COX-1 and COX-2 enzyme inhibitory activity has been performed at 10 ?M concentration. Two of the compounds which have the structure [5- chloro-6-[2-(2-chlorophenyl)-1,3-thiazole-4-yl]-2-oxo-3Hbenzothiazole- 3-yl]acetic acid (Compound 8) and [5-chloro-6-[2-(4- florophenyl)-1,3-thiazole-4-yl]-2-oxo-3H-benzothiazole-3-yl]acetic acid (Compound 12) attracts attention. First one exhibits increased COX-1 and COX-2 inhibitory activity and second one exhibits increased COX-2 selective inhibitory activity.