Bazı 5-Kloro-6-(Sübstitüe Tiyazol-4-il)-2-Okso-3H-Benzoksazol türevlerinin sentezi ve COX inhibitör aktivitelerinin belirlenmesi üzerinde çalışmalar
Studies on The Synthesis of 5-Chloro-6-(Substitue Thiazole-4-yl)-2-Oxo-3H-Benzoxazole derivatives and on identification of their COX inhibitory activities
  1. Tez No: 225545
  2. Yazar: ŞÖLEN URLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERDAR ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: 3-diaril heterosiklik bilesikler, selektif COX-2 inhibisyonu, 5-kloro-2-okso-3H-benzoksazol, 3-diaryl heterocyclic compounds, selective COX-2 inhibition, 5-chloro-2-oxo-3H- benzoxazole
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalısmada 5-kloro-2-okso-3H-benzoksazolden hareketle 5- kloro-6-(2-sübstitüe fenil-1,3-tiyazol-4-il)-2-okso-3H-benzoksazol ve [5-kloro-6- (2-sübstitüe fenil-1,3-tiyazol-4-il)-2-okso-3H-benzoksazol-3-il] asetik asit ve bu asitlerin esteri olan 1,3-diaril yapısına sahip 18 yeni bilesigin sentezlenmesi, yapılarının kanıtlanması ve COX-1 ve COX-2 inhibitör etkinliklerinin degerlendirilmesi amaçlanmıstır. Sentezlenen bilesiklerde merkezi halkayı tiyazol, aril sübstitüsyonları ise 3-sübstitüe-5-kloro-2-okso-3H-benzoksazol ve 2. ya da 4. konumunda sübstitüent tasıyan fenil halkası olusturmustur. 5-kloro-2-okso-3Hbenzoksazol halkasının 3. konumundaki sübstitüsyonları asetik asit ve ester kalıntısı, fenil halkasındaki sübstitüsyonları ise flor, klor, metoksi gibi küçük gruplar olusturmustur. Sentezlenen 1,3-diaril-tiyazol türevlerinin literatür verilerine dayanarak selektif COX-2 inhibisyonu göstermesi düsünülmüstür. Asetik asit kalıntısı tasıyan 1,3-diaril türevlerinin ise selektif COX-2 inhibisyonun yanında TXA2 sentaz inhibitör aktivite de göstermesi beklenmistir. Elde edilen bilesiklerin yapıları IR ve 1H-NMR spektrumları ile aydınlatılmıs ve elementel analiz verileri ile desteklenmistir. Sentezlenen bilesiklerin COX-1 ve COX-2 inhibitör aktiviteleri 10 ?M konsantrasyonda enzim immünanaliz yöntemi kullanılarak belirlenmistir. Sentezlenen bilesiklerden etil {5-kloro-6-[2-(2-florofenil)-1,3-tiyazol- 4-il]-2-okso-3H-benzoksazol-3-il}asetat (Bilesik 11) selektif COX-2 inhibitör aktivite artısını degerlendirmek açısından {5-kloro-6-[2-(4-metoksifenil)-1,3- tiyazol-4-il]-2-okso-3H-benzoksazol-3-il}asetik asit (Bilesik 16) ise COX-1 ve COX-2 inhibitör aktivitedeki artısı belirlemek açısından önemli bulunmustur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to synthesize 18 new 1,3-diaryl heterocyclic compounds starting from 5-chloro-2-oxo-3H-benzoxazole and to prove their structure and to evaluate their COX-1 and COX-2 inhibitory activities. The synthesized compounds are originated from 5-chloro-6-(2- substitue phenyl-1,3-thiazole-4-yl)-2-oxo-3H-benzoxazole and [5-chloro-6-(2- substitue phenyl-1,3-thiazole-4-yl)-2-oxo-3H-benzoxazole-3-yl] acetic acid and the ester forms of these acids. The synthesized 1,3-diaryl compounds possess thiazole ring as central heterocyclic ring and possess 5-chloro-2-oxo-3H-benzoxazole and 2 or 4 substitue phenyl as diaryl substitutions. The third position of 5-chloro-2-oxo- 3H-benzoxazole is substitued with acetic acid or ester moiety and the phenyl ring is substitued with small groups such as fluorine, chlorine and methoxy. Based on the literature, the synthesized compounds are considered to have selective COX-2 inhibitory activity. The compounds possessing acetic acid moiety are expected to have TXA2 synthase activity as well as selective COX-2 inhibitory activity. Complete structural assignments of all compounds were established by 1H-NMR and IR spectroscopic data and the results of these data are supported with elementary analysis. The activities of the compounds for possible COX-1 and COX-2 inhibitory activity were performed by enzyme immunoassay method at 10 ?M concenration. Ethyl {5-chloro-6-[2-(2-florophenyl)-1,3-thiazole-4-yl]-2-oxo-3Hbenzoxazole- 3-yl}acetate (Compound 11) have been found out considerable for evaluating the increase in selective COX-2 inhibition and {5-chloro-6-[2-(4- methoxyphenyl)-1,3-thiazole-4-yl]-2-oxo-3H-benzoxazole-3-yl}acetic acid (Compound 16) have been found out considerable for evaluating the increase in COX-1 and COX-2 inhibitory activity.