Kozmetik amaçla kullanılacak kinetin nanoemülsiyon formülasyonunun geliştirilmesi
Development of nanoemulsion formulation containing kinetin for cosmetic use
- Tez No: 204242
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FİGEN TIRNAKSIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Nanoemülsiyonlar, kinetin, yumurta lesitini, Nanoemulsions, kinetin, egg lecithin
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kozmetoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Emülsiyonlar, cilt bakım ürünleri için en çok kullanılan taşıyıcı sistemlerdir ve farklı tekniklerle hazırlanabilirler. Emülsiyonları hazırlamak için yüksek sıcaklık, yüksek enerji veya organik solvan kullanımı gerekebilir. Ancak yüksek sıcaklık, aktif maddelerin kimyasal yapısını bozabilir. Bu nedenle bu çalışmada yüksek sıcaklık ve yüksek enerji gerektirmeyen emülsiyonlar üzerinde çalışıldı. Esansiyel bitkisel büyüme faktörü olan kinetin, yaşlanma belirtilerini giderici güçlü bir antioksidan maddedir. Bu çalışmanın amacı, kinetini canlı epidermis tabakasına ulaştıracak emülsiyon formülasyonu geliştirmektir. Damlacık boyutunun bu amaca uygun olmasının sağlanabilmesi için hem organik solvan içeren (etanol) su/yağ tipi, hem de organik solvan içermeyen yağ/su tipi emülsiyonlar geliştirildi. Deri üzerine uygulanabilirliğin sağlanması için, etanol içermeyen sistemlerin viskoziteleri HPMC K15M ile artırıldı. Tüm formülasyonlara % 0,1 oranında kinetin eklendi. Etanol içeren formülasyonlarda damlacık büyüklüğü nanometre boyutunda iken, etanol içermeyen formülasyonlarda mikrometre boyutundadır. Hazırlanan etanol içermeyen ve etanol içeren formülasyonlardan kinetin salımının Higuchi kinetiğine uygun olduğu, etanol içermeyen formülasyonların non- Newtonian akış özelliği gösterdikleri, etanol içeren formülasyonların ise Newtonian akış özelliği gösterdikleri tespit edildi. Etanol içermeyen viskozitesi artırılmış emülsiyonların oda sıcaklığında altı ay süresince stabil olduğu, etanol içeren emülsiyonların ise dört ay boyunca stabil kaldıkları belirlendi.
Özet (Çeviri)
Emulsions are the most common vehicles used for skin care products and can be prepared by using different techniques. To prepare emulsions, application of high temperature, high enegy input or using an organic solvent may be necessary. However, high temperature may damage the chemical structure of the active substance. Therefore, in this study, emulsion formulations which do not require application of high temperature or energy input have been investigated. Kinetin which is an essential plant growth factor, is an antiaging and a powerful antioxidant material. The aim of the present study is to formulate an emulsion system which can transport the active substance kinetin to the alive epidermis layer. To get the droplets' size to be suitable for this aim, emulsions emulsions with or without organic solvent were developed. Emulsions' viscosities without ethanol were increased with HPMC K15M for a suitable application on the skin. Kinetin was incorporated into systems at concentration of 0.1 %. The droplets were nanometer sized in the formulations with ethanol, and micrometer sized in the formulations without ethanol. The release kinetics of kinetin from the emulsions fitted Higuchi kinetics. Emulsions containing ethanol exhibited a newtonian behaviour, emulsions without ethanol showed non-newtonian viscosity rheogram. The emulsions without ethanol were found to be stable at room temperature for at least six months and the emulsions with ethanol for four months.