Şirket birleşme ve satın almalarında normal üstü getiri ve bir Türkiye uygulaması
Abnormal return in mergers and acquisitions and application for Turkey
  1. Tez No: 204257
  2. Yazar: HANDE GÜLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜRBÜZ GÖKÇEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dışsal büyüme, birleşme, satın alma, hedef firma, satın alan firma, normal üstü getiri, External growth, merger, acquisitions, target and acquiring companies, abnormal return
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası ve Borsa Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Küreselleşme ile birlikte artan rekabet koşulları, beraberinde şirket birleşme ve satınalma faaliyelerini de getirmiştir. Şirketlere rekabet edebilme ve büyüme gücü sağlayanbu faaliyetlerin öneminin kavranması ile birlikte, bu faaliyetlerin sonuçları ve etkileri birçok araştırmacı tarafından ele alınmıştır.Bu çalışmada; borsada işlem gören şirketlerin fiyatlarında birleşme ve satın alma ileoluşan değişimlerin incelenmiş ve Türkiye'deki birleşme ve satın almalar üzerinde biruygulama gerçekleştirilmiştir. Uygulama öncesinde, birleşme ve satın almalarkonusunda literatürde yer alan çalışmalara yer verilerek, Amerikan ve Avrupaborsalarındaki fiyat değişiklikleri ve genel oluşumlar incelenmiştir. Uygulamada,örneklem olarak, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası' nda işlem gören şirketlerin1990-2005 yılları arasında yapmış olduğu birleşme ve satın alma faaliyetleri seçilmiş vebu faaliyelerin getirmiş oluğu fiyat değişimleri, belirlenmiş olan bir periyodda tespitedilmeye çalışılmıştır. Uygulama sonucu örneklemde yer alan bir kısım hedef ve satınalan şirket hisse senedi fiyatında normal üstü getiri tespit edilerken bir kısımında, bufaaliyet nedeni ile oluşmuş bir normal üstü getiriye rastlanamamış ve literatürden bazınoktalarda ayrılan sonuçlar elde edildiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Increase in market competition by globalization, motivates the firms to focus on mergersactivities. As becoming aware of the importance of the merging, which provides thecompanies with increased growth and competitive power, lots of researches have beenheld on this process.In this thesis, the changes in the stock price of the companies in stock market, whichoccurs before mergers and acquisitions, are studied. A literature research is attached tothe examination of changes in stock price of companies with mergers and acquisitionsactivities in Europe and United States stock exchange. Additionally, an application onmergers and acquisitions is built considering the companies which have been operatedin Istanbul Stock Market between 1990-2005. The change in the stock price of thosecompanies are tried to be determined in the selected period.Application results show that the stock price of the target and acquiring companies haveabnormally high return while the others have not. As a results, at some points, differentconclusions from the literature are arrived and examined.