Yabancı bankaların Türk bankacılık sektöründeki payı ve ekonomik gelişmeye katkısı
Share of foreign banks in Turkish banking sector and their contribution to economic development
  1. Tez No: 204287
  2. Yazar: MUSTAFA IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERİŞAH ARICAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Bankalar, Yabancı Banka girişi, Yabancı BankaKatılımı, Orta ve Doğu Avrupa bankaları, AB-25, Foreign banks, foreign bank entry, foreign bank participation, Central and Eastern Europe banks, EU-25
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Yabancı Bankaların Türk Bankacılık Sektöründeki Payı ve EkonomikGelişmeye Katkısı-Mustafa IŞIKÖZETTürk bankacılık sektöründe yabancı sermaye payının artması son zamanlarınen popüler tartışma konusu olmuş, konuyla ilgili olarak lehte ve aleyhte görüşlerileri sürülmüştür.Bu nedenle, bu çalışmada Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı bankalarınTürk bankacılık sektöründeki payı ve ekonomik gelişmeye katkısı, Avrupa Birliği'neüye olan son on ülke ile karşılaştırmalı olarak ortaya konulmuştur.Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin deneyimleri güçlü ve etkin yabancı bankagirişlerinin doğrudan veya dolaylı olarak tüm bankacılık sisteminin daha etkinolmasını zorunlu kılan bir çerçeve yarattığını ve genel olarak sözkonusu ülkelerinbankacılık sektörleri üzerinde verimlilik, istikrar ve kredi arzı bakımından olumluetkiler yaptığını ortaya koymaktadır.Türk bankacılık sektöründe ise yabancı bankaların mevcudiyeti 1980'liyıllardan itibaren sayısal olarak artmakla birlikte sektör icindeki payları 2005 yılınakadar yüzde 5'in altında seyretmiş, 2005 yılından itibaren artan satın almalarlayabancı bankalar sektördeki paylarını arttırmışlardır.Gerek Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde mevcut yabancı bankaların yerelbankacılık sektörü üzerindeki etkileri ve gerekse Türkiye'de faaliyet gosterenyabancı bankaların gelişimi dikkate alındığında yabancı bankaların Türk bankacılıksektöründeki payının artmasının mali sistemin derinliğinin artmasına katkıdabulunarak ekonomik büyüme üzerinde pozitif etkisinin olacağı sonucunavarılmaktadır.Çalışmanın birinci bölümünde Türk bankacılık sektörünün 1980'dengünümüze gelişimi ele alınmış, ikinci bölümde ise Orta ve Doğu Avrupa ülkelerininbankacılık sektörünün gelişimi artan yabancı katılımı bağlamında ortayakonulmuştur. Üçüncü bölümde ise Türk bankacılık sektöründe yabancı bankalarınpayı sozkonusu ülkelerle karşılaştırılmıştır. Son olarak, yapılan çalışmanınsonuçları ortaya konularak genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Share of Foreign Banks in Turkish Banking Sector and Their Contributionto Economic Development-Mustafa IŞIKABSTRACTForeign bank entry into Turkish banking system has been muchdebated recently and stakeholders have stressed the pros and cons of foreignbank participation. Foreign direct investment in the Turkish banking sectorhas increased significantly after EU has agreed to open accession talks withTurkey and thus foreign banks? share in Turkey jumped from less than 5 percent in 2004 to about 16 per cent of total banking assets in 2005-2006.Therefore, this paper comparatively analyses foreign banks? share inTurkish banking sector and their contribution to economic development in thelight of Central and East European countries joined EU in May 2004.Empirical findings in CEE transition countries demonstrate that theentry of more efficient foreign banks creates an environment that forces theentire banking system to become more efficient, both directly and indirectlyand thus foreign bank entry had positive impacts on these countries? bankingsectors in terms of productivity, stability and credit supply.In the first chapter, Turkish banking system and its development from1980 onwards has been tackled and subsequently the CEE countries? bankingsector reforms and developments have been analysed in the context ofincreasing foreign bank participation. In the third chapter, the share of foreignbanks in Turkish banking system has been comparatively examined and lastlysome conclusions have been made and given an overall evaluation of thepaper.