Sanat eğitiminde çoklu zek kuramı ve kaynaştırılmış sanat eğitimi yöntemi (ilköğretim ikinci kademe resim-iş eğitimi programı örneği ile)
Multiple intelligence theory in art education and integrated art education method (with curriculum example of drawing-work course in primary education)
  1. Tez No: 204294
  2. Yazar: MUHLİS ARABACI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. GONCA ERİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Resim- ş Dersi, Kaynaştırılmış Sanat Eğitimi Yöntemi, Çoklu ZekaKuramı, Drawing-Work Course, The Integrated Art Education Method, Multiple Intelligence Theory
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
GÜZEL SANATLAR EĞ T M ANAB L M DALIRES M- Ş EĞ T M B L M DALISANAT EĞ T M NDE ÇOKLU ZEK KURAMI VEKAYNAŞTIRILMIŞ SANAT EĞ T M YÖNTEM( LKÖĞRET M K NC KADEMERES M- Ş EĞ T M PROGRAMI ÖRNEĞ LE)Muhlis ARABACI(Yüksek Lisans Tezi)ÖZETSanat eğitimi; görsel algıyı temel alarak sanat eserlerine karşı estetik duyarlılığı veeleştirel bakış açısını geliştiren, malzeme ve yaratıcılık arasında düşünsel bağlantıkurarak bireyin kendini ifade edebilmesini sağlayan bir eğitim sürecidir.lköğretim okullarında sanat eğitiminin uygulama alanı Resim- ş dersidir.Günümüzde genel eğitim sisteminde ve sanat eğitiminde çeşitli öğretim yöntemleriuygulanmaktadır.Bu araştırma, ilköğretim II. kademe Resim- ş dersi öğretmenlerinin kaynaştırılmışsanat eğitimi yöntemi (disipline dayalı sanat eğitimi) ile çoklu zekâ kuramıuygulamalarına yaklaşımlarını ve bu yöntemlerin uygulanmasında karşılaştıklarısorunları saptamak amacıyla yapılmıştır.Bu amaçla, 2005- 2006 öğretim yılında Bursa ili üç merkez ilçesinde (Nilüfer,Osmangazi, Yıldırım) 51 ilköğretim okulunda, ikinci kademede Resim- ş dersine giren60 öğretmene anket uygulanmıştır. Ankette araştırılan konular üç bölümde yeralmaktadır. Birinci bölümde, resim-iş öğretmenleri hakkında kişisel bilgiler yeralmaktadır. kinci bölümde Resim- ş dersi lköğretim ikinci kademe müfredatprogramı, sanat etkinlikleri, dersin işlendiği ortamların yapısı ve kaynaştırılmış sanateğitimi yöntemi etkinlikleri hakkında öğretmen görüş ve uygulamalarını belirleyicisorular bulunmaktadır.Üçüncü bölümde ise, Resim- ş dersinde çoklu zekâ kuramıuygulamalarını belirlemeye yönelik sorulara yer verilmiştir.Anket sonucu elde edilen veriler değerlendirilerek aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır:• lköğretim II. kademe Resim- ş dersi müfredat programını resim-iş öğretmenlerisanat eğitimi için yetersiz görmektedir.• Resim- ş dersleri sanat eğitimi için uygun olmayan koşullarda işlenmektedir.• Kaynaştırılmış sanat eğitimi yöntemi uygulamalarında resim-iş öğretmenlerininçoğunluğu yeterli değildir ve yönteme gereken önemi vermemektedirler.• Resim- ş dersi haftalık ders saati süresi, ilköğretimin ikinci kademesinde çokluzekâ kuramına dayalı sanat ekinlikleri için yeterli değildir.• Resim-iş öğretmenleri çoklu zekâ kuramı ve uygulamalarınıbenimsememektedirler.Danışman : Yard. Doç. Gonca ER M Sayfa Sayısı: 141
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF FINE ARTS EDUCATIONSDISCIPLINE OF DRAWING-WORK SHOP EDUCATIONMULTIPLE INTELLIGENCE THEORY IN ART EDUCATION ANDINTEGRATED ART EDUCATION METHOD(WITH CURRICULUM EXAMPLE OF DRAWING-WORK COURSE INPRIMARY EDUCATION)Muhlis ARABACI(Graduate Thesis)ABSTRACTArt education is an educational process which improves aesthetic sensitivityand critical view on pieces of art by taking visual perception as basis and enablesindividuals to express themselves by mentally connecting material and creativity.In primary schools, realization of art education takes place in drawing-workcourses. A variety of methods are employed in general education system and arteducation nowadays.This research has been designed to find out the opinions of drawing-workcourse teachers in primary education about the integrated art education method(discipline based art education) and applications of multiple intelligence and topinpoint the problems they face using these methods.With this aim, a survey was given to 60 art teachers in primary education in 51primary schools located in three central districts of Bursa (Nilüfer, Osmangazi,Yıldırım) during education year 2005 and 2006.The survey has three parts each aimed for research topics. The first partrequires personal information about the participating art teachers. The secondpart probes the teachers? opinions and applications about drawing-work coursecurriculum in primary education, art events, the conditions of classrooms andintegrated art education method. In the third part there are three questions toidentify the applications of multiple intelligence theory in drawing-work courses.The findings of the survey has been used to draw the following conclusions:•Drawing-work course teachers find the the curriculum of primary•education drawing-work course insufficient for art education.Drawing-work courses are performed in conditions not suitable for art•education.Drawing-work course teachers are not adequate for applications of•integrated art education method and they don?t attach enough importanceto the method.Drawing-work course teachers do not take notice of multiple inteeligence•theory and its applications.Advisor: Assistant. Prof. Gonca ER M Total pages: 141