İkinci Dünya Savaşı sürecinde Türkiye'nin sosyo-ekonomik durumu (1939-1945)
Turkey's social and economical situation during the World II (1939-1945)
  1. Tez No: 204303
  2. Yazar: HASAN ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SAİME YÜCEER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: The World War II, Social history, Economical history, Social Situation, Owners value tax, Gving Land to Farmers, Agricultere tax, Population, Education
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 271
Özet
İkinci Dünya Savaşı Sürecinde Türkiye'nin Sosyo-Ekonomik Durumu (1939-1945) adlı yüksek lisans çalışması, tez kriterinde ele alınmış bir incelemedir. Buçalışmada, İkinci Dünya Savaşı sürecinde Türkiye'nin sosyo-ekonomik yapısı tahliledilerek, bu süreçteki sosyal ve ekonomik politikaların uygulama ve sonuçlarının, savaşsonrası süreçteki siyasal, sosyal ve ekonomik olaylar üzerindeki etkileri incelenmiştir.Birinci başlık altında, İkinci Dünya Savaşı öncesi Türkiye'nin sosyo-ekonomikdurumu incelenmiştir. Bu bölümde, Cumhuriyet'in Osmanlıdan aldığı ekonomik miras,Cumhuriyetin ilk yılları ve iktisat politikası arayışları, liberal ekonomik dönemdekiekonomi politikaları ve bu politikaların sonuçları, devletçiliğe geçiş süreci ve devletçiekonomik dönemdeki ekonomi politikaları ve bu politikaların sonuçları üzerindedurulmuştur. Ayrıca bu bölümde, Atatürk dönemi olarakta adlandırdığımız, 1923-1938döneminin sosyo-ekonomik bakımdan genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır.İkinci ana başlık altında, tezimizin de ana konusunu oluşturan, İkinci DünyaSavaşı Sürecinde Türkiye'nin sosyo-ekonomik durumu incelenmiştir. Bu bölümde,savaş ekonomisine geçişte yapılan yasal düzenlemeler ve ekonomik yapılanmanınyeniden kuruluşu, savaş döneminde yükselen fiyatlara ve karaborsaya karşı devletinmüdahaleleri, savaş dönemi ekonomisini kontrol etmeye yönelik geçmişte ve şimdi deçok tartışılan Karne Uygulaması, Yüzde 25 Kararı, Varlık Vergisi, Toprak MahsulleriVergisi ve Çiftçiyi Topraklandırma Kanunları üzerinde durulmuş ve bu kanunlarınuygulama ve sonuçları tahlil edilmiştir. Ayrıca bu bölümde, İkinci Dünya savaşı öncesisüreçten başlayarak, Türkiye'deki nüfus, sağlık, eğitim ve kültür politikalarınınuygulama ve sonuçları incelenmiştir.Üçüncü ana başlık altında, İkinci Dünya savaşı yıllarında uygulanan sosyal veekonomik politikaların savaş sonrası süreçteki siyasal, toplumsal ve ekonomik yapıyayansımaları üzerinde durulmuştur.Bu çalışma, İkinci Dünya Savaşından günümüze kadar gelen süreci daha iyianlamamıza ve Türkiye'deki Çok Partili hayata geçişin, dış etkilerinden çok, içetkilerini ayrıntılı bir biçimde irdeleyen, hem resmi kaynakları, hem de ulusal basındayer alan kaynakları eleştirel bir biçimde inceleyen ve bu konuda araştırma yapacak olanaraştırmacılara kaynak olacak bir çalışma olacağı inancındayım.Anahtar Sözcüklerİkinci Dünya Savaşı, sosyal tarih, ekonomik tarih, sosyal yapıVarlık Vergisi, Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu, Toprak Mahsulleri Vergisi, Nüfus,Eğitim
Özet (Çeviri)
First of all this is a kind of research which considered as bachelor?s degreestudy. Turkey?s Social and Economical Situation During The World War II. (1939-1945) In this research I try to indicate economical and social aspects of TurkishRepublic before and during the world war 2nd. This research also try to explain theeffects and results of political desicions in Turkey.Within the first topicheadline in this research the readres can see Turkey?s socialand economical situation before the World War II very clearly. In this topic the mainsubject considered about the existence of young Turkish Repuplic and liberal economyhow developed with the Ottoman Empire?s economical heritage In the begining ofyoung Turkish Repuplic try to find an economical policy in liberal way. The effects andresults of liberal economic policy encouraged by the Turkish Government Investments.This is called Atatürk?s Period between 1923-1938. There is an explanation and anevaluation of this period.Within the second topic headline in this research the main subject is Turkey?ssituation during the World War II. There were numerous battles in World War II. Someof these battles lasted only days while others took months or years. Some of the battleswere notable for the material losses such as tanks or aircraft carriers while others werenotable for the number of human losses. Although this is not a comprehensive list of allbattes of WWII, it is a list of the major battles of World War II. The readers can seehow Turkish Repuclic government work in accordance with war economy. What kindof principles and rules serviced to protect people such as having a licence for bread.National Economical Principles resist price increase and black markets. Here are somerules and principles such as, 25 percent tax, owners value tax, agriculture tax, givingland to farmers, There is an explanation and an evaluation about education, health,population increase and cultural policies.Within the third topic headline in this research the main subject is Turkey?ssocial and economical situation after the World War II. By means of this research thetotal evaluation help us to understand our daily life clearly. In any way the internalreasons occurs rather than external for transfering from one political group throughmulti political groups in Turkey. I beleive that this research satisfied readers in manyways who wants to get informations by critisizing government multi political groups indemocrasy.