Yeni kamu yönetimi anlayışı ve Türkiye'ye yansıması olarak kamu yönetimi temel kanunu tasarısı
The main law of public administration, as a reflection of the new public management in Turkey
  1. Tez No: 204328
  2. Yazar: ALPARSLAN KARTAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET NOHUTÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: New Public Management, Restructing of Public Administration, The Main Law of Public Administration
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
2003 yılında kamuoyunun gündemine giren ?kamu yönetiminin yenidenyapılandırılması? hareketi, kendisinden önceki reform denemeleriylekarşılaştırıldığında, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kapsamlı reform hareketiolarak görülmektedir. 1980'li yıllarla birlikte bütün dünyada etkisini göstermeyebaşlayan Yeni Kamu Yönetimi (YKY) anlayışının Türkiye'ye yansıması olarakkabul edilebilecek olan kamu yönetiminin yeniden yapılandırılması hareketinin anaiskeletini oluşturan Kamu Yönetimi Temel Kanunu tasarısı, bu çalışmanın incelemekonusunu oluşturmaktadır.KYTK tasarısının iyi anlaşılabilmesi için, beraberinde getirdiği yönetimanlayışının eleştirdiği geleneksel kamu yönetimi sisteminin temel niteliklerinin veçıkmazlarının da tahlil edilmesi gerekmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde klasikkamu yönetimi anlayışı irdelenmiş ve paradigma değişimini gerekli kılan yönetimselsorunlar irdelenmiştir. Daha sonra bütün dünyada büyük değişim ve dönüşümhareketlerine neden olan Yeni Kamu Yönetimi anlayışı ele alınmış ve ayrıntılı birşekilde incelenmiştir.Yeni Kamu Yönetimi anlayışının geleneksel paradigmayı değiştirip gelişmişülkeler başta olmak üzere giderek artan oranda diğer ülkelerin de yönetsel yapılarınıdeğişime zorladığı görülmektedir. Türkiye'de de, Avrupa Birliği ile ilişkileriniyileşmesiyle birlikte kamu yönetiminde reformun artı kaçınılmaz olduğunu kabuledilmeye başlanmıştır.KYTK tasarısı, kamu yönetiminde radikal denilebilecek değişimleriberaberinde getirmektedir. Esnek, şeffaf, etkin, verimli ve hesap verebilir bir kamuyönetimi sistemi öngörmektedir. Tasarıyla birlikte performans denetimi, sonuçodaklılık, stratejik plan, katılımcılık, etkinlik ve verimlilik, şeffaflık ve hesapverebilirlik gibi yeni ilkeler kamu yönetimi sistemimize girmektedir. KYTK tasarısıher ne kadar YKY'nin bir ürünü olarak nitelendirilse de, Türk kamu yönetimisisteminin gerçeklerinden de yola çıkılarak hazırlanmış bir tasarı görünümündedir.Anahtar Kavramlar: Yeni Kamu Yönetimi, Kamu Yönetiminin YenidenYapılandırılması, Kamu Yönetimi Temel Kanunu
Özet (Çeviri)
Restructuring public administration movement initiated by the goverment 59.appears to be the most comprehensive reform movement in the histoy of TurkishRepublic as compared with the previous reform tries. The bill of The Main law ofpublic Administration that is the main frame of restructuring public administrationmovement as being a reflection in Turkey of the concept of The New PublicAdministration (NPA) which has become efective all over the world since 1980?s isthe subject of the study.The specifications and the deadlocks of the conventional public administrationsystem should be analysied in order to understand replacing bill of The Main law ofPublic Management. In the first section of the study the classical publicadministration concept is explicated as well as administrative problems that makeparadigm changes necessary. Afterwards the New Public Management causingsubstantial changes and transforms all over the world is taken in hand andinvestigated in details.It seams that The New Public Management has been forcing administrativestructures being changed in the other countries as well as in the developped ones.Many countries restructured their public administraton systems by influence of NPAconcept It has been well understood in Turkey that reforms in public administrationare necessary together with improving relations with EU.The bill of The Main Law of Public Administration has an effect that is able tomake radical changes in public administration. By the bill aflexible, transparent,efficient and responsible public administration is anticipated. By the bill, newprinciples such as performance supervision, resul-focused efforts, strategic plannig,participitation gist, efficiency, productivity and responsibility has entered in ourpublic administration system.Altough the bill of The Main Law of Public Management might be qualified asthe product of NPA it is, in fact, a bill based on the findings of the facts regardingTurkish public administration.