Marka konumlandırmada çok boyutlu ölçekleme tekniğinin uygulanması
Using multidimensional scaling technique at the brand positioning
  1. Tez No: 204366
  2. Yazar: EROL USTAAHMETOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TANSU SAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Positioning, Strategy, Multidimensional Scaling, Brand Perception, Soft Drink
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Tüketici ihtiyacını karşılamak için benzer özellik taşıyan pek ürün tüketicinin beğenisinesunulmuştur. Benzer ihtiyaca cevap veren bu kadar çok ürün olmasına rağmen tüketicilerinbelli ürünleri diğerlerine göre daha fazla tercih etmektedirler. Bu tercihin altında yönetselanlamda stratejik karar verme önemlidir. Bu davranışların altında yatan nedeni anlamanın veürün konumlandırması stratejik yönetimin ana konusudur. Stratejik amaçlar ulaşmak için buanlamda marka konumlandırmasına gidilir. Konumlandırma hedef pazardaki tüketicilerinzihninde uygun bir yere sahip olmak için ve rakiplerden farklılaşmak için; ürün hakkındakiiletişim bilgisi olarak tanımlanır. Konumlandırma hedef pazarlama işleminin temel sürecidir.Tüketicilerin zaman içinde ürüne (örgüt, imaj,mal, hizmet, vs) ilişkin algılamaları değişimgösterebilir. İşletme bu tür değişimleri gözlemleyerek zamanında ve rasyonel stratejilergeliştirebilir,Araştırmaya sadece Türkiye'de faaliyet gösteren gazlı içecek firmaları dahil edilmiştir. Gazlıiçecek markalarının tüketicilerce algılanan konumunu çok değişkenli istatistiksel analizyöntemlerinden biri olan Çok Boyutlu Ölçekleme tekniği ile belirlenecektir. Elde edeceğimizalgılama haritası ile konumlanan gazlı içecek markalarının; ürüne, pazara, rakiplere vetüketicilerine karşı geliştirip uygulaması gereken stratejiler oraya çıkmış olacaktır.Anahtar Kelimeler; Konumlandırma, Strateji, Çok boyutlu Ölçekleme, Marka Algılaması,Kolalı İçecekler
Özet (Çeviri)
Many similar products that satisfy the same consumer needs are offered to the market in orderto have an approval from the customers. Even though these products satisfy the same needs,consumers prefer some products over others. Understanding the reasons underlying thesebehaviors and positioning the product accordingly is one of the main topics in strategicmanagement. Positioning can be used in the process of strategic goal setting. Positioning isdefined as the act of communicating information about the product so as to have a properplace in the minds of the consumers in the target market relative to its competitors. It is abasic stage in the target marketing process. Consumer perception of the product (organization,image, goods, services...) may change in time. By observing such changes, management candevelop more timely and rational new strategies.As an example of how to follow such changes, a research on the soft drink market in Turkeyis conducted. Here we used a multidimensional scaling, a form of multivariate data analysistechnique in order to have a representative perceptual mapping. This perceptual map of thepositioned soft drink can be used to develop and implement the strategies related to variousaspects of the market, as products, competitors, and consumers.