Marka stratejileri ve Türkiye bitkisel yağ sektöründe marka stratejilerinin çok boyutlu ölçekleme tekniği ile analizi
Strategies of brand and analysis on strategies of brand in vegetable oil sector in Turkey by tecnique of multidimensional scaling
- Tez No: 309079
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE AKYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşletmeler, marka, rekabet, pazarlama, tüketiciler, Business, brand, competition, marketing, consumers
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Her işletme mallarını ya da markalarını rakip mal ve markalardan daha yüksek bir pazar konumuna yükselterek, rekabet üstünlüğünü ele geçirmek ister. Bunu başarabilmek için izleyebileceği değişik yollar vardır. Bazen sadece mal niteliklerinde ilerleyerek bazen sınırlı pazarlama bileşenlerinde ilerleyerek bunu gerçekleştirmeye çalışır. Ancak bunu yaparken temelde tüketicilerin mal kavramına bakış açılarını dikkate alırlar. Örneğin tüketiciler herhangi bir ürünü değerlendirirken hangi niteliklerine veya yararlarına öncelik veriyorlarsa, bu ürünün üreticileri mallarını konumlandırmada da bu yararlara öncelik verirler.Bu araştırmanın amacı yağ markalarının nasıl ve hangi yönleri ile algılandığını saptama ve pazardaki boşlukları belirleyebilmektir. Bu çalışmayla elde edilen sonuçların yağ endüstrisinde etkin rol oynayan ve bu konuda politika oluşturucu ve geliştirici kişilerin yol haritasının çizilmesinde rehber olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
All the business enterprises would like to obtain competitive advantage by promoting its goods or brands to higher position than of competitors. In order to achieve that, there are pursuable different ways. It has try achieving this sometimes by improving the qualities of goods or sometimes the restricted marketing compotents. Nevertheless, While realizing this, they have basically paid attention of aspect of consumers about commodity concept. For instance, whatever qualities or benefits of them are paid attention by consumers while they are making assessment of any goods, the producers of that product pay attention to these utilities in positioning their goods. The purpose of this research is to determine how oil brands are perceived and which sides of them are perceived and fix market gaps. It has been considered that the results of this research will take the lead in order to draw road maps of policy makers and improvers who play efficient role in oil sector.