İlköğretim okulu öğretmenlerinin olumlu disiplin yöntemlerini öğrenme ihtiyacı
The need of positive discipline methods of primary school teachers
  1. Tez No: 204376
  2. Yazar: ERCAN KIZILKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERMİN KÜLAHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: lköğretim okulu öğretmenleri, Olumlu disiplinyöntemleri, Öğrenme ihtiyacı, Primary school teachers, Positive discipline methods, Need forlearning
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZETYazar : Ercan KIZILKAYAÜniversite : Uludağ ÜniversitesiAna Bilim Dalı : Eğitim BilimleriBilim Dalı : Rehberlik ve Psikolojik DanışmanlıkTezin Niteliği : Yüksek Lisans TeziSayfa Sayısı : XI-136Mezuniyet Tarihi : / /2006Tez Danışmanı : Prof Dr. Şermin KÜLAHOĞLULKÖĞRET M OKULU ÖĞRETMENLER N N OLUMLU D S PL NYÖNTEMLER N ÖĞRENME HT YACIlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin, sınıf içinde olumludisiplin yöntemlerini öğrenmeye yönelik belirttikleri ve belirlenen eğitimihtiyaçlarının hangi konularda ve ne ölçüde olduğu, bu çalışmanın probleminioluşturmaktadır.Araştırma, tarama modelinde, betimsel bir çalışma olarak gerçekleşmiştir.Araştırmanın örneklemini, Bursa li Osmangazi lçesi sınırları içerisinde, 9ilköğretim okulunda görev yapan 272 sınıf ve branş öğretmeni oluşturmuştur.Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen iki bölümlük birform ile elde edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde, aritmetik ortalama, t-testi,varyans analizi (F-testi) ve Pearson Momentler Çarpımı kullanılmıştır. Ayrıca veritoplama aracı güvenirlik testine tabi tutulmuş ve Cronbach Alfa değerleri birincibölüm için .95, ikinci bölüm için ise .56 olarak bulunmuştur.Araştırma bulgularına göre; öğretmenlerin, formun birinci bölümündebelirttikleri olumlu disiplin yöntemlerini öğrenme ihtiyacı puanları genelortalamasının 1.76 olduğu görülmektedir. Araştırmaya katılan öğretmenlerinbelirtikleri olumlu disiplin yöntemlerini öğrenme ihtiyacı ortalamalarına göre, 3puan üzerinden, en yüksek puanı, ?Davranışın sonucunu yaşatmak? konusundaki15. madde (2.16), en düşük puanı ise ?Takdir etmek? 4. madde (1.32) almıştır.Aralarında küçük farklar olmasına rağmen, öğretmenlerin formun birincibölümünde yer alan tüm olumlu disiplin yöntemlerini öğrenmeyi birer ihtiyaçolarak algıladıkları söylenebilir.Öğretmenlere olumlu disiplin yöntemlerini öğrenme konusunda belirtikleriihtiyaçlara ilişkin sorular sorularak, olumlu disiplin yöntemleri hakkında neölçüde doğru bilgiye sahip olduklarının belirlenmeye çalışıldığı formun ikincibölümünde, belirlenen ihtiyaçlara verilen doğru cevapların genel ortalamalarının2.26 olduğu görülmektedir. Bu bölümde sadece doğru seçeneğe 3 puan verilmiş,yanlış seçeneğe ise puan verilmemiştir. Araştırmaya katılan öğretmenler,belirlenen olumlu disiplin yöntemleri hakkında en az doğru cevabı ?Derste veortamda değişiklik yapmak? konusundaki 11. soruda (1.32), en fazla doğru cevabıise ?ben dili? konusundaki 9.soruda (2.95) vermişlerdir.Öğretmenlerin, olumlu disiplin yöntemlerine ilişkin olarak belirtikleri vebelirlenen öğrenme ihtiyaçları; cinsiyetlerine, çalıştığı kurumdaki görevlerine vemesleki kıdemlerine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.Öğretmenlerin olumlu disiplin yöntemlerini öğrenme konusundabelirtikleri ihtiyaçlar ile belirlenen ihtiyaçların genel ortalamalarıkarşılaştırıldığında; belirttikleri ihtiyaçların genel ortalaması, 2 puan üzerinden1.69 belirlenen ihtiyaçlara verilen doğru cevapların genel ortalamasının ise 2 puanüzerinden 1.50 olduğu görülmektedir. Bu sonuçlar arasında ilişkinin anlamlı olupolmadığı; yapılan Pearson Momentler Çarpımı ile analiz edilmiş ve sonucunanlamlı olmadığı tespit edilmiştir (r=.040, p>.05).Sonuç olarak; öğretmenlerin olumlu disiplin yöntemlerini öğrenmekonusunda belirtikleri ihtiyaçların fazla olmasına karşılık, ölçülen bilgilerindeöğrenmeye daha az ihtiyaç duydukları görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTYazar : Ercan KIZILKAYAÜniversite : Uludağ ÜniversitesiAna Bilim Dalı : Eğitim BilimleriBilim Dalı : Rehberlik ve Psikolojik DanışmanlıkTezin Niteliği : Yüksek Lisans TeziSayfa Sayısı : XI-136Mezuniyet Tarihi : / /2006Tez Danışmanı : Prof Dr. Şermin KÜLAHOĞLUTHE NEED OF POSITIVE DISCIPLINE METHODS OFPRIMARY SCHOOL TEACHERSThe main problem of this study is to see whether the primary schoolteachers have a perceived need and real need about the knowledge of positivediscipline methods used in classroom management.This is a descriptive study. Sampling group of this research consist of 272primary school teachers and branch teachers from 9 schools in Osmangazi, BursaIn order to collect data, researcher developed two different questionnaire.Besides, means of data collection was tested for its reliability and Cronbach Alphavalues were found as .95 for the first section and .56 for the second section.Arithmetic means, independent- samples t-test, one-way anova analysis (F-test),Pearson Correlation Coefficient were used for data analysis.According to the findings of the research, it was found that the generalaverage of the scores for the need mentioned by the teachers to learn new positivediscipline methods, is 1.76. According to the average of the need to learn positivediscipline methods mentioned by the teachers, item 15 ?let the students experiencethe consequence of the behaviour? had the highest score (2.16) while item 4?appreciation? had the least score (1.32) out of 3. Despite some small differences, itcan be said that learning all positive discipline methods stated in the first section ofthe form is perceived as a need by the teachers.In the second section of the form, it was aimed to specify how much theteachers had known about positive discipline methods by asking them questionsabout their needs mentioned by them in learning positive discipline methods and itwas found that the average of correct answers given to the specified needs was2.26. In this section,only correct answer had 3 points and false anwer had nopoints. The teachers participated in the research gave the least correct answersabout the positive discipline methods in question 11 ?making changes in the lessonand the environment? (1.32) and the most correct answers in question 9 ?Ilanguage? (2.95).When we compare the teachers?sexes, their positions in schools or time ofservice with the needs specified and mentioned by the teachers for learningpositive discipline methods, there was not a meaningful difference.When the general averages of the needs to learn positive discipline methodsmentioned by the teachers and the needs specified are compared, the average ofthe needs mentioned by the teachers was 1.69 out of 2 points whereas the generalaverage of correct answers for the mentioned needs was 1.50 out of 2 points.Among these results, in order to see whether the relation between them ismeaningful or not, Pearson Correlation Coefficient was used to analyse and it wasfound that the relation was meaningless.As a conclusion, although they mentioned a high need for learning positivediscipline methods, it seems that the teachers feel less need for learning when theirknowledge is tested.