Annenin bağlanma düzeyi ve çocuk yetiştirme sürecinin çocuğun bağlanma düzeyine etkisi
The style of mother's attachment and effect of child rearing process on the style of child's attachment
  1. Tez No: 204417
  2. Yazar: CANSU ÇAMURLU KESER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÜRKAN TEKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: bağlanma- anababalık stilleri- anne-çocuk bağlanması- anababalık boyutlarıiv, attachment-parenting styles-mother-child attachment-parenting dimensionsIV
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Yazar : Cansu ÇAMURLU KESERÜniversite : Uludağ ÜniversitesiAnabilim Dalı : PsikolojiBilim Dalı : Gelişim PsikolojisiTezin Niteliği : Yüksek Lisans TeziSayfa Sayısı : X + 102Mezuniyet Tarihi : …. /…. / 2006Tez Danışman(lar)ı : Prof. Dr. H. Gürkan TEKMANANNENİN BAĞLANMA DÜZEYİ VE ÇOCUK YETİŞTİRME SÜRECİNİNÇOCUĞUN BAĞLANMA DÜZEYİNE ETKİSİBu araştırmanın amacı çocuk yetiştirme süreci içerisinde bağlanma ve anababalıkstillerinin rolünü incelemektir. Örneklemimiz 6-11 yaş arası 180 çocuk ve bu çocuklarınannelerinden oluşmaktadır. Araştırmamızda annelerin güvenli bağlanmasının; kabul/ilgininyüksek, sıkı kontrolün düşük olduğu annelik boyutunu belirlediği; annenin güvensizbağlanma stillerden birine sahip olmasının; kabul/ilginin düşük, sıkı kontrolün yüksekolduğu annelik boyutunu belirlediği varsayılmıştır. Buna ek olarak kabul/ilginin yüksek,sıkı kontrolün düşük olduğu annelik boyutunun, çocuğun güvenli bağlanmasını belirlediğivarsayılmıştır.Sonuçlarda güvenli bağlanma stilinin annelik boyutlarına etkisi olduğugörülmektedir. Güvenli bağlanan anneler, çocuk yetiştirme sürecinde kabul/ilginin yüksek,sıkı kontrolün düşük olduğu annelik boyutunu uygulamışlardır. Güvensiz bağlanmastillerinin ise kabul/ilgi boyutunda farklılaştığı görülmektedir. Fakat sıkı kontrolboyutunda, üç güvensiz bağlanma stilinde de sıkı kontrolün yüksek olduğu annelikboyutunun uygulandığı bulunmuştur. Araştırma sonuçlarına genel olarak baktığımızda,annenin bağlanma stilinin özellikle kontrol boyutunda etkili olduğu görülmüştür. Bununlabirlikte araştırmada annelik boyutunun çocuğun güvenli bağlanma stili üzerinde etkisigörülmektedir. Güvenli bağlanan çocukların annelerinin, kabul/ilginin yüksek olduğu çocukyetiştirme stili uyguladıkları bulunmuştur. Çocuğun güvenli bağlanmasıyla sıkı kontroliçeren anababalık stili arasında anlamlı bir ilişki olmadığı bulunmuştur. Fakat AnababaTutum Ölçeği'nin gözlem altında tutma boyutuyla anlamlı bir pozitif ilişki olduğugörülmüştür. Genel olarak sonuçlar, çocuğun güvenli bağlanmasının özellikle anneninkabul/ilgi boyutundan etkilendiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Author : Cansu ÇAMURLU KESERUniversty : Uludağ UniverstyDepartment : PsychologyBranch : Developmental PsychologyType of Thesis : Master ThesisNumber of Pages : X + 102Date of Graduation : …. /…. / 2006Thesis Supervisor : Prof. Dr. H. Gürkan TEKMANTHE STYLE OF MOTHER?S ATTACHMENT AND EFFECT OF CHILDREARİNG PROCESS ON THE STYLE OF CHILD?S ATTACHMENTThe purpose of the study was to explore the role of both the attachment and theparenting styles in child rearing process. The sample consisted of 180 children whoseages ranged from 6 to 11 and the children?s mothers. It was hypothesized that the secureattachment of the mothers would predict the dimension of high levels of maternalacceptance/involvement and low levels of strict control; and in return insecureattachment of mothers would predict the dimension of low levels of maternalacceptance/involvement and high levels of strict control. In addition, it was hypothesizedthat the dimension of high levels of maternal acceptance/involvement and low levels ofstrict control would predict the secure attachment of the child.The result of this study indicated that the secure attachment styles seemed toinfluence the maternal dimension. As expected securely attached mothers applied thedimension of high levels of maternal acceptance/involvement and low levels of strictcontrol in child rearing process. Insecure attachment styles were found to differ at thedimension of acceptance/involvement. But at the dimension of strict control, high levelsof maternal strict control were applied in all of the three insecure attachment styles.When the results of the study are generally considered, the attachment styles of mothersseemed to influence especially the dimension of strict control. However, in our study itwas indicated that the maternal dimension seemed to influence the child?s secureattachment. As expected the mothers of securely attached children were found out toapply the dimension of high levels of maternal acceptance/involvement in child rearingprocess. There was no significant relationship between secure attachment of the childand the strictly controlling parenting style. But there seemed to be a positive significantrelationship between the secure attachment of the child and the control/supervisiondimensions of Parenting Attitude Scale. Findings generally demonstrated that the child?ssecure attachment seemed to be influenced especially by the dimension of maternalacceptance/involvement.