Üniversite öğrencilerinin bağlanma stilleriyle çocukluktaki örselenme yaşantıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The analysiz of the relationship between the attachment styles and the childhood trauma of university students
  1. Tez No: 306477
  2. Yazar: LEYLA ZERENOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERDA AYSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Depresyon, Örselenmişlik Düzeyi, Duygusal Kötüye Kullanım ve Duygusal İhmal, Fiziksel Kötüye Kullanım, Cinsel Kötüye Kullanım, Attachment Styles, Depression, Trauma, Child Abuse
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışma üniversite öğrencilerinin bağlanma stilleri ve örselenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla oluşturulmuştur. Bununla birlikte, bağlanma stili ve örselenmişlik düzeyleri bazı değişkenler açısından incelenmiştir.Araştırma Boğaziçi Ünivesitesi'ndeki farklı fakültelerden 181 hazırlık öğrencisi üzerinde yürütülmüştür. Katılımcıların bağlanma stilleri ?Yetişkin Yaşantıları Envanteri?, ?Çocukluk Örselenme Yaşantıları Ölçeği?, depresyon düzeyleri ?Beck Depresyon Envanteri? kullanılarak değerlendirilmiştir. Bununla birlikte öğrenciler ve aileleri hakkındaki kişisel ve sosyo-demografik bilgiler araştırmacı tarafından geliştirlen ?Kişisel Bilgi Formu ? aracılığıyla toplanmıştır.Araştırma verileri korelasyon ve çoklu regresyon analizi, bağımsız gruplar için t testi ve Tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yöntemiyle analiz edilmiştir.Araştırma sonuçları örselenmişlik yaşantıları ile depresyon seviyesi arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte bağlanma stilleri ve fiziksel kötüye kullanım arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Son olarak korkulu bağlanma stili ile örselenmişlik yaşantılarının ilişkili olduğu bulunmuştur.Bu çalışmada, bağlanma stilinin cinsiyete, annenin eğitim seviyesine, kardeş sayısına, anne sütü alma süresine göre farklılaştığı bulunmuştur. Örselenmişlik düzeyi ise ebeveynlerden ayrı kalma durumuna, çocuk yetiştirme tutumuna, kardeş sayısına ve anne sütü alma süresine göre değişmiştir. Son olarak, öğrencilerin depresyon düzeylerinin çocuk anne-baba tutumuna , ebeveynlerden ayrı kalma ve anne sütü alma süresine göre değiştiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is designed to investigate The analysiz of the realitionship between the attachment styles and childhood trauma of university students. Also, attachment style and level of childhood traumas were investigated according to some variables.The study was carried out on a sample of 181 preparatory student from different faculties in Boğaziçi University. Participants were administred three self-report questionnaires in order to ases attachment style (Adulthood Expeirence Inventory), childhood traumas? (Childhood Trauma Experiences Scale) and depression level (Beck Depression Scale). Additionally, the personal and socio-demographic information about student and their families was collected by ? Personal Information Form? which was developed by the researcher.Correlation and Multiple Regression analysis , t tests for independent groups, One-Way Variance analysis (ANOVA) were conducted to analyze the data.The results revealed there is significant relationship between childhood traumas and depression level. Also, it was found that attachment style is related to level of physchical abuse significantly. Finally , there is a significant relationship frightening attachment style and childhood traumas.In this study it was found that attachment style is varianced according to gender , mother?s education level, number of sibling , duration of lactation. Chilhood trauma is varianced according to detachment from parents, child rearing styles , number of sibling, . duration of lactation Finally it was found that level of depression of students is varianced according to, parents attitude, duration of detachment from parent and duration of lactation.