Annenin bağlanma stilinin çocuk yetiştirme tutumuyla ilişkisi
The relationship between child rearing attitudes and maternal attachment styles
  1. Tez No: 712429
  2. Yazar: GAMZE AKPINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LÜTFİYE KAYA CİCERALİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Anne Baba Tutumu, Kaçınmacı Bağlanma, Kaygılı Bağlanma, Anne, Attachment, Parental Attitudes, Avoidant Attachment, Anxious Attachment, Mother
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Araştırmanın amacı annelerin bağlanma stilinin çocuk yetiştirme tutumuyla ilişkisini belirlemektir. Araştırmanın örneklemi 7-9 yaş arasında çocuğu olan 170 anneden oluşturmaktadır. Katılımcılar gönüllük esasına dayalı olarak seçilmişlerdir. Verilerin toplanmasında katılımcıların kişisel demografik özellikleri ile ilgili bilgi edinmek amacıyla“Sosyodemografik Bilgi Formu ve Çalışma ile İlgili Sorular”, hangi bağlanma stiline sahip olduğunu anlayabilmek için“Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II (YIYE II) ve hangi çocuk yetiştirme tutumunu sık kullandığını ölçmek amacıyla ”Anne Baba Tutumları Ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS 22. 0 paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada anne baba tutumları ölçeği puanının yakın ilişkilerde yaşantılar envanteri puanı ile karşılaştırılmasında yapılan korelasyon analizinde, anne baba tutumları ölçeğinin alt boyutu olan istendik anne baba tutumu puanı ile kaçınmacı ve kaygılı bağlanma boyutu puanları arasında negatif yönde orta düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Anne baba tutumları ölçeğinin alt boyutu olan istenmedik anne baba tutumu puanı ile kaçınmacı ve kaygılı bağlanma boyutu puanları arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Anne baba tutumu puanı ile eğitim düzeyi ve çalışma durumu değişkenleri arasında anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır. Bağlanma stili puanı ile yaş ve çocuk sayısı değişkenleri arasında anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır. Anne baba tutumu puanı ile ailede kendini yakın hissettiği kişi, ilişki benzerliği, yaşanılan yer, yaş ve çocuk sayısı değişkenleri arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Bağlanma stili puanı ile ailede kendini yakın hissettiği kişi, ilişki benzerliği ve yaşanılan yer değişkenleri arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Bu çalışmanın, annenin bağlanma stili ve anne baba tutumları konusunda yapılacak diğer çalışmalara kaynak olması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between mothers' attachment style and child-rearing attitudes. The study group of the research consists of 170 mothers with children between the ages of 7-9. Participants were selected on a voluntary basis. In the collection of data,“Sociodemographic Information Form and Questions about the Study”in order to obtain information about the personal demographic characteristics of the participants,“Inventory of Experiences in Close Relationships II (YIYE II) in order to understand which attachment style they have, and ”Mom and Father Attitudes Scale" was used. Analysis of the data was carried out using the SPSS 22.0 package program. In the correlation analysis performed in the study, comparing the score of the parental attitudes scale with the scores of the experiences in close relationships inventory, a moderate and negative correlation was found between the desired parental attitude score, which is a sub-dimension of the parental attitudes scale, and the scores of the avoidant and anxious attachment dimension. A moderate positive correlation was found between the unwanted parental attitude score, which is a sub-dimension of the parental attitudes scale, and the scores of the avoidant and anxious attachment dimensions. There were significant differences between the parent attitude score and the variables of education level and working status. There were significant differences between the attachment style score and the variables of age and number of children. There was no significant difference between the parental attitude score and the person with whom he felt close in the family, similarity of relationships, place of residence, age and number of children. There was no significant difference between the attachment style score and the family member, relationship similarity and place of residence. It is aimed that this study will be a source for other studies on mother's attachment style and parental attitudes.