Kur'an'ın engellilere yaklaşımı ve İslam'ın engellilere tanıdığı kolaylıklar
The Qur'an's approach to disabled people and the facilities Islam provides for the disabled
- Tez No: 204528
- Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL ATİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Engelliler, A'ma, Dilsiz, Sağır, Topal, Yetim, Güçsüz, Qur?an, Disabled, Blind, Deaf, Dumb, Lame, Orphan, Weak
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTEMEL İSLAM BİLİMLERİ ANABİLİM DALIÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİKUR'AN'IN ENGELLİLERE YAKLAŞIMI VE İSLAM'INENGELLİLERE TANIDIĞI KOLAYLIKLARMünür TEZCANDANIŞMAN: Prof.Dr. M. Kemal ATİKYıl: 2006, Sayfa: 98Jüri : Prof.Dr. M. Kemal ATİK: Doç.Dr. Zekeriya PAK: Doç.Dr. Haluk ALKANHer an her insanın başına gelebilecek olan engellilik olgusu, insanlık tarihiboyunca hep var olmuştur. İster insanların kendi ihmal ve kusurları sonucunda ortayaçıksın ister insan iradesi dışında gelişen bir nedenle oluşsun engellilik, insan aklını hepmeşgul etmiştir. İnsan aklının sınırlarını zorlayan bu durumu, anlama veanlamlandırmada tarihten günümüze olumlu yönde mesafeler alınmıştır. Bugün gelinennoktada engellilik insan haklarının gündemindeki en önemli konulardan biri olmuştur.Ayrıca son dönemlerde engelli nüfusundaki artış bu olguyu birçok insanı ilgilendirenkritik bir konu haline getirmiştir.İnsanı ve onun davranışlarını merkez alan Kur'an'ın böylesi kritik öneme sahipbir mevzuda neler söylediği bu durumu anlamlandırmaya çalışan herkes için merakkonusudur. Bu araştırmada İslam dininin temel kaynağı olan Kur'an'ın engelliliği nasıldeğerlendirdiğini tesbit etmeği hedefledik. A'ma, dilsiz, sağır, topal gibi fizikselyetersizliği ifade eden kavramların yanı sıra güçsüz, yetim, fakir gibi soyso-ekonomikyetersizliği ifade eden kavramların Kur'an'daki referanslarını araştırdık. Her nesebeple ve her ne şekilde olursa olsun her türlü ayrımcılığı reddeden Kur'an,engelliliklerinden dolayı toplum içinde dezavantajlı bir durumda olan bireylereayrımcılık yapılmasını şiddetle eleştirmiştir. Ayrıca Kur'an, bu dezavantajlı durumunoluşturduğu olumsuzlıkların ortadan kaldırılmasını ve engellilerin statülerinindüzeltilmesi sorumluluğunu topluma yüklemiştir.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF ESSENTIAL ISLAMIC SCIENCESINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAMABSTRACTMA ThesisTHE QUR?AN?S APPROACH TO DİSABLED PEOPLE AND THEFACİLİTİES İSLAM PROVİDES FOR THE DİSABLEDMünür TezcanSupervisor: Prof.Dr. M. Kemal ATİKYear: 2006, Page:98Jury : Prof.Dr. M. Kemal ATİK: Asist. Prof.Dr. Zekeriya PAK: Asist. Prof.Dr. Haluk ALKANDisability is a fact that anyone can come across it at any moment. Whether peoplecause this event or as a result of any other reasons disability always engaged peopleattentson. Mankind made good progress in that issue that always has been laid down asa big problem in humans brains up till now. Today it has become one of the mostimportant part of human rights. In addition to this, a great amount of increase indisabled people numbers have made this subject a critical phenomenon to be considecedand solved.The Qur?an which take humankind and its behaviors as a main subject is a uniqueresource arousing cruisity about this critical issue. In that study, We aimed to establish amain frame about disability under the light and authority of the Qur?an.-theuppermost resource of the religion of Islam-Besides the words such as blind, deaf,dumb and lame which express physical inadequacy, we focused on words like weak,orphan, and poor stating socioeconomic insufficiency in Qur?an. Under anycircumstances, discrimination against the disabled is strictly and vehemently forbiddenin the Qur?an. Conversely, eliminating disadvantage regarding the disabled andimproving their status is a responsibility that is given society by the Qur?an.