Zeytun ve çevresindeki Ermenilerin isyanları (1895-1922)
Armenian rebellions in and around Zeytun (1895-1922)
- Tez No: 204556
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İLYAS GÖKHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Zeytun, Maraş, Cilicia, The Armenians, ArmenianCommittees, Missionaries
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAM ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜTAR H ANAB L M DALIÖZETYÜKSEK L SANS TEZZEYTUN VE ÇEVRES NDEK ERMEN LER N SYANLARI (1895-1921)A. Latif D NÇASLANDANIŞMAN: Yard. Doç. Dr. lyas GÖKHANYIL : 2006, Sayfa: 120Jüri : Yard. Doç. Dr. lyas GÖKHANDoç. Dr. Orhan DOĞANYard. Doç. Dr. Mustafa TANÇOsmanlı Devleti'ne sadık bir millet olan ve önemli mevkilerde görevlere yükselenErmeniler, XIX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren büyük devletlerce kışkırtılmış vebirçok yerde isyan etmişlerdir. Türklerle birlikte mparatorluğun birçok bölgesindeyaşayan Ermenilerin yoğun olarak bulunduğu yerlerden birisi de Maraş'a bağlı Zeytunkazası ve çevresindeki yerleşim alanları idi. Dağlık bir bölge olan Zeytun'da yaşayanErmeniler tahriklere kapılarak isyanlar çıkarmışlar, çevrede yaşayan birçok Türk'ü veisyan sonucu üzerlerine gönderilen askerleri şehit etmişlerdir. Zeytun'da büyük isyanlar1862, 1878, 1895 ve 1914 yıllarında olmuştu.Zeytun Ermenileri bu isyanlarında dört kıtadaki Ermeni komitelerinden maddive manevi destek almışlardır. Bölgedeki misyonerlerin çalışmaları da isyancılara güçkatmıştır. Zeytun Ermenileri hemen her isyan sonucu, Avrupalı devletlerin arayagirmesiyle affa uğramışlardır. Bu durumdan cesaret alarak tekrar tekrar isyanetmişlerdir. Yaptıkları katliamlar ve ahaliye verdikleri zarar adeta yanlarına karkalmıştır.Bu çalışmada asılsız Ermeni iddiaları; özellikle Osmanlı arşiv belgeleri olmaküzere yerli ve yabancı kaynaklardan verilen bilgilerle çürütülmüştür. ZeytunErmenilerinin isyanlar sırasında kendilerinin katledildiğini iddia etmelerine rağmen,asıl mağduriyete uğrayanların Türkler olduğu görülmüştür. Bölgedeki isyanlar arşivbelgeleri ışığında çok yönlü ele alınarak, tüm boyutlarıyla incelenmiştir.Anahtar Kelimeler; Zeytun, Maraş, Kilikya, Ermeniler, Ermeni Komiteleri,Misyonerler.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF HISTORYINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAMABSTRACTMA ThesisARMENIAN REBELLIONS IN AND AROUND ZEYTUN(1895-1921)A. Latif D NÇASLANSupervisor : Assist. Prof. Dr. lyas GÖKHANYear : 2006, Pages: 120Jury: Assist. Prof. Dr. lyas GÖKHANAsist. Prof. Dr. Orhan DOĞANAsist. Prof. Dr. Mustafa TANÇArmenians, who were the most faithful nation of the Ottoman Empirewho got the high in the Ottoman institutions, in the second half of thenineteenth century. Armenians lived together with Turks in every districts ofthe Emperorship one of the most dansly place they lived was Zeytun, a districtof Maraş. Zeytun Armenians rebelled because it was located in mountainousrebellion. The large scale Armenian rebellions in Zeytun took place in 1862,1878, 1895 and 1914.These Armenian rebellions were supported by the Armenian Committeesall around the world. Plus the missionaries who were in Zeytun supported theseArmenian rebellions. Rebellious Armenians carried on their rebellions becauseof their rebellions and massacres commited against the Turks.This thesis refutes the Armenians claims. Zeytun Armenians claim thatthey were massacred by the Turks, but indeed it is clear that Turks were killedby Armenians. Based on Ottoman archival documents and the other native andforeign sources and documents, Armenian rebellions occurred in Zeytun havebeen analyzed according to archival documents.