Bilgi ekonomisindeki gelişmelerin ekonomik etkileri
The economic effects of developments in the knowledge economy
  1. Tez No: 204557
  2. Yazar: MEHMET FATİH DOĞUÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SAMİ TABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Bilgi Ekonomisi, Bilgi Teknolojileri, Türkiye, Knowledge, Knowledge Economy, Information Technologies, Turkey
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAM ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜKT SAT ANAB L M DALIÖZETYÜKSEK L SANS TEZB LG EKONOM S NDEK GEL ŞMELER NEKONOM K ETK LERMehmet Fatih DOĞUÇDANIŞMAN : Doç. Dr. Sami TABANYıl : 2006 Sayfa: 65Jüri : Doç.Dr. Sami TABAN: Doç.Dr. Muhsin KAR: Yrd.Doç.Dr. Salih YEŞ LSon yıllarda bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan ve bilgi ekonomisi olarakifade edilen gelişmeler tüm ekonomik birimleri derinden etkilemektedir. Ekonomidekiüretim, tüketim, dağıtım ilişkileri ve piyasa yapısı, bilgi temelli gelişmelerdenetkilenerek piyasalarda rekabetin yoğun bir şekilde yaşanmasına neden olmaktadır.Bu tezde, bilgi ekonomisindeki gelişmelerin mikro ve makro anlamda etkilerininaraştırılmasına ve bilgi ekonomisinin temel kriterleri çerçevesinde Türkiye'ninkonumunun belirlenmesine çalışılmıştır. Çalışmanın önemli sonuçlarından birisi, mikrobazda bilgi ekonomisinin tekelci eğilimleri artırabilme riski taşıdığını göstermesinekarşın, makro bazda bilgi ekonomisinin verimlilik artışları ile birlikte ekonomikbüyümede önemli bir görev üstlendiğini ve ayrıca yeni iş fırsatları yaratarak ülkeninistihdam imkânlarını artırdığıdır. Bu çalışmada ulaşılan diğer sonuç, bilgi ekonomisinintaşıdığı kriterler açısından Türkiye'nin gelişmiş ülkelerin bir hayli gerisinde kaldığıdır.Türkiye'nin bu konuda geliştirebileceği strateji ve politikalar, Türkiye'nin bilgiekonomisindeki yerini eskisine göre daha güçlü yapacaktır.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF ECONOMICSINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAMABSTRACTMA ThesisTHE ECONOMIC EFFECTS OFDEVELOPMENTS IN THE KNOWLEDGEECONOMYMehmet Fatih DOĞUÇSupervisor : Assoc.Prof.Dr. Sami TABANYear : 2006 Pages: 65Jury : Assoc.Prof.Dr. Sami TABAN: Assoc.Prof.Dr. Muhsin KAR: Asst.Prof.Dr. Salih YEŞ LThe developments in knowledge and information technologies, which are definedas knowledge economy, have deeply affected all economic units in recent years.Production, consumption, distribution relations and market structure in the economy areaffected by the knowledge base improvements which have caused competition toincrease in markets.In this thesis, it is tried to aim the impacts of the developments of knowledgeeconomy in terms of the micro and macro level and to determine Turkey?s position inthe framework of the knowledge economy criteria. One of the important results of thestudy indicates that although knowledge economy has increased the risk of themonopolist tendencies in micro level, in addition to the increasing of the productivity,knowledge economy carries an important role in economic growth in macro level andbesides that, increases employment opportunities by creating new job possibilities. Theother result of the study shows that Turkey has not a good position in terms of theknowledge economy criteria compared to developed countries. In this issue, Turkey canimprove some strategies and policies and these will make stronger Turkey?s knowledgeeconomy position than past.