Behmen-Nâme: Dil ve edebiyat incelemesi
Behmen-Nâme: Examination of language and literature
  1. Tez No: 204555
  2. Yazar: GÖKHAN COSUN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN ALTINZENCİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Classical Turkish Literature, Old Anatolian Turkish, OttomanTurkish, Lexicon, Syntax, Writing of Turkish
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Türkçenin tarihi dönemleri ile ilgili tarihte birçok eser bulunmaktadır. KlasikedebiyatınınTürk Edebiyatı da Türk edebiyatının en zengin örneklerin verildiği bir dönemdir. Budönemde manzum ve mensur binlerce eser yazılmıștır. Bu eserlerin bir kısmı birçoğuçıkarılırken,gün ıșığına çıkarılırken, büyük çoğunluğu araștırılmayı beklemektedir.Behmen- (60/b-Bu tez, Klasik edebiyatımızın mensur eserlerinden olan Behmen-nāmenin (60/b-kısmının incelemesi, metni119/b) 59 varaklık orta kısmının incelemesi, transkripsiyonlu metni ve dizinindenBehmen-olușmaktadır. Giriș bölümünde genel olarak Türk edebiyatında hikaye ve Behmen-hakkındanāme hakkında bilgiler verilmiștir. İnceleme bölümü dört ana bașlıktan olușmaktadır.bașlıklardada, dizimiBu bașlıklarda, eserin fonetik özellikleri, morfolojik özellikleri, söz dizimi ve sözvarlığından transkripsiyonluvarlığından bahsedilmektedir. Üçüncü bölümde ise eserin transkripsiyonlu metni yeralmaktadır. Dördüncü bölüm ise dizinden olușmaktadır. Dizin alfabetik sıraya göreçeșitliyapılmıștır. Dizindeki madde bașlarının anlamları metinde geçtiği șekliyle çeșitlisözlüklerden yararlanılarak verilmiștir.Bu eser, Klasik Türk Edebiyatına, Türkçenin tarihsel yazımına, söz dizimine, sözvarlığına yeni katkılar ve açılımlar sağlayacaktır.Anahtar Kelimler: Klasik Türk Edebiyatı, Eski Anadolu Türkçesi, OsmanlıEdebiyatı,Türkçesi, yazımı.Türkçesi, Sözvarlığı, Sentaks, Türkçenin yazımı
Özet (Çeviri)
Turkish has many historical sources. The period of Classical Turkish Literaturesources.is on area which had been written the richest samples in our history of literature. Inthis period, thousands of works was written as verse and prose. A part of those wasotherknown and the other parts still stay to be exposed.This thesis was made on a part of Behmen-nāme which is handed as prose in ourBehmen-literature. examination,classical literature. The thesis is divided into four sections: Introduction, examination,coverstranscribed text and index. The introduction covers the information of the story inBehmen-Classical Turkish Literature and Behmen-nāme. The second section includes foursub-sections. These are phonological properties, morphological properties, its syntaxub-and its lexicon. After the second section, transcribed text is given. The forth section isthe severalan Index. In Index, the meanings of the main headings were given with help of severaldictionaries.This thesis will bring new contributions to the Classical Turkish Literature,Turkish syntax, lexicon, phonology and morphology.