Türkiye Selçukluları devrinde haberleşme (XI.-XIII Yüzyıllar)
Communication in the age of Anatolian Seljuks (XI.-XIII. Centuries)
  1. Tez No: 204591
  2. Yazar: SERKAN ŞAVK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RÜYA KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Anatolian Seljuks, History of Communication
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Türkiye (Anadolu/Rûm) Selçukluları devri, sonraki yüzyıllar üzerindeki etkileribakımından Türk tarihinin en önemli safhalarından biridir. Öte yandan bu devirtarihinin incelenmesi önünde, önemli bir kısmı kaynakların yetersizliginden vedagınıklıgından kaynaklanan birçok sınırlılık vardır. Bu sınırlılıkların asılabilmesi, sözkonusu devrin tarihinin yeni konu baslıkları ve yöntemlerle incelenmesinigerektirmektedir.Bu çalısmanın amacı, Türkiye Selçukluları tarihinin sosyal, kurumsal ve iktisadîcephelerine bir katkıda bulunabilmek üzere XI.-XIII. yüzyıllar arasında Anadolucografyasında haberlesmenin nasıl saglandıgının arastırılmasıdır. Bu amaca yönelikolarak, Türkiye Selçukluları tarihinin temel kaynakları incelenmistir.Çalısmanın sonucunda, Türkiye Selçukluları zamanındaki haberlesme ve bilgi akısıhakkında genel bir tablo çizilmistir. Selçuk Türkiye'sindeki ticarî hayatın, buna baglıulasım kosullarının ve kozmopolit yapının bir uzantısı olmak üzere, sistemli olmamaklabirlikte canlı bir haber akıs agının mevcut oldugu görülmüstür.Anahtar SözcüklerTürkiye Selçukluları (Anadolu Selçukluları), haberlesme tarihi.
Özet (Çeviri)
The age of Anatolian Seljuks is one of the most important periods in the Turkish historyin accordance to it?s influences. By the way, because of the lack and the disorganisationof the sources, there are some difficulties in the examination of this period. To copewith those difficulties, we needed to study the mentioned period of history within newcase titles and methods.The goal of this dissertation is to make research on the communication process at theAnatolian land in the XIth-XIIIth centuries in order to contribute to the social,institutional and economical aspects of the Anatolian Seljuks. With the aim of this goal,the main sources of the Anatolian Seljuks history were examined.In the conclusion, a general picture was drawn about the communication process and theinformation flow in the age of Anatolian Seljuks. It was seen that, there was adisorganized but active communication network in that period of the Anatolian Seljuksas an extension of the commercial life and transportation conditions dependent on it,and also the cosmopolit structure .