Cumhuriyet dönemi Tokat ekonomisi (1923-2005)
Tokat economy in the term of the Turkish Republic (1923-2005)
- Tez No: 204642
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİROL ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Tarih, Ziraat, Economics, History, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tokat, Tokat ili ekonomisi, TR83 Bölgesi, Tokat, economy of Tokat city, TR83 district
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Günümüzde, küreselleşme ile birlikte yerel ekonomilerin önemi artmıştır. Yerelaktörler dünya ile doğrudan etkileşim içine girmiştir. Küreselleşme süreci, kentsel veyerel ekonomilerin de küresel ekonomide birer aktör olarak yer almasını sağlamıştır.Yaşanan süreçte, yerel dinamiklerin ekonomik kalkınma ve bölgesel gelişmesürecindeki önemi artmıştır. Yerel kurumlar, organizasyon yapıları ve dayanışma önemkazanmış ve genel olarak yerelleşme olgusu küreselleşmenin bir gereği olarakbelirginleşmiştir. Bu nedenle yerel ekonomilerin kaynaklarının, potansiyellerininbelirlenerek ekonomik yapının ortaya konulması ile bölge ve ülke içindeki yerininbelirlenmesi önem arz etmektedir. Bu gerçekten hareketle bu çalışmayla Tokat iliekonomisinin Cumhuriyet'ten bugüne nasıl bir değişim gösterdiği, kaynaklarının vepotansiyellerinin neler olduğu ve bölge ve ülke ekonomisi içindeki yeri istatistiki verilerışığında incelenmiştir. 19. yüzyılın ortalarına kadar uzunca bir süre sınai üretiminçeşitliliği, kalitesi ve ticari faaliyetlerinin canlılığı ile Anadolu'nun önemli ticaretmerkezlerinden biri olan Tokat, Cumhuriyet dönemindeki ekonomik gelişmelere ayakuyduramamıştır. Ülkemizin ilk Kamu İktisadi Teşebbüslerinden biri olan Turhal ŞekerFabrikasının kurulması ve 1973 yılından beri Kalkınmada Öncelikli Yöreler içinde yeralmasına karşın il, ülke ve bölge ekonomisine beklenen katkıyı sağlayamamıştır.Bundan dolayı da günümüzde, sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması itibariyle oldukçagerilerde yer almıştır.
Özet (Çeviri)
These days local economy has gained importance with globalization. Localfactors have had direct interactions with the world. The period of globalization hasenabled local and rural economy be a factor in global economy. In the experiencedperiod, local dinamics have gained importance in eonomical and regional development,local instutions their organization and solidarity has become more and more importantand generally the event of localization has been stated as a necessity of globalization.For this reason it?s important to state economical position by defining the source andpotential of local economy and to state its place both in the region and country. Byconsidering this reality, this study has examined how the economy Tokat has changedhas the foundation of republic what the sources and potential are, what its position inthe country?s economy like and it is done with the help of statics. Until the middle of19th century Tokat was one of the important trade center of Anatolia with its highpotential in trade also with the variety and quality of industrial products. But it couldn?tget on with the economical developments in republic period. Despite the fact that Tokathas been defined one of the cities which has priority in development since 1973 and thefirst public instution Turhal Sugar Factory was established in Tokat, it hasn?t been ableto provide the expected succes to the economy of the country and the region. So it israther bad when its place in socia-economical development is considered.