Selçuklular'da toprak ve ikta sistemi
The land and ikta system in Seljuks
- Tez No: 204646
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BAHATTİN KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Seljuks, land system, ikta system
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
?Selçuklularda Toprak ve ktâ Sistemi? adlı bu tez çalışmasında Selçuklulardakitoprak yönetimi ve buna bağlı olarak iktâ sistemi incelenmiştir. Bu tezdeki amacımız,Selçuklulardaki toprak ve iktâ sistemini, bunların şekil, esas ve usullerini detaylı bir şekildeortaya koymaktır.Tezimiz dört ana bölümden oluşmaktadır. Tezimizin birinci bölümünde,Selçuklulara kadar ki Türk, slâm ve konu ile ilgili diğer devletlerin toprak sistemleri elealınmıştır.Selçuklulardaki toprak sisteminin ele alındığı ikinci bölümde, Selçuklu topraksistemi bütün yönleriyle incelenirken Selçuklu toprak anlayışının oluşumu, uygulanışı veçeşitleri gibi konular üzerinde durulmuşturTezimizdeki ağırlık noktalarından birisini Selçuklu iktâ sistemi oluşturmaktadır. Bunedenle dördüncü bölümde işleyeceğimiz bu konuya bir hazırlık olması bakımından iktâsisteminin genel olarak ele alındığı kısım tezimizin üçüncü bölümünü oluşturmaktadır. Bubölümde iktânın tanımı, özellikleri ve çeşitleri gibi değişik konular işlenmiştir.Tezimizin son bölümünde ise Selçuklu iktâ sistemi üzerinde durulmuştur. Bu sonbölümde konu, Selçuklularda iktânın önemi, amaçları, gelişmesi ve faydaları gibi çeşitliyönleriyle ele alınmıştır.Selçuklularda toprak ve iktâ sistemi hakkında ülkemizde yapılmış olan çalışmalarhenüz yeterli düzeyde değildir. Tezimiz bu konuda yapılmış ve yapılacak olan çalışmalarayeni bir bakış açısı getirmesi bakımından ayrı bir önem taşımaktadır.Bu çalışma esnasında dönemin kaynak eserlerinin yanı sıra konu ile yakındanalakalı olan yeni araştırma ve incelemelere (kitap ve makale) de müracaat edilmiştir.Anahtar kelimeler; Selçuklu, toprak sistemi, iktâ sistemi.
Özet (Çeviri)
In this report called land system in Seljuks, land administration and ikta systemrelated to this are examined. n this report, our aim is to thoroughly reveal land and iktasystem in Seljuks and the forms, bases and methods of these.Our report is formed into four main chapters. At the first chapter of our report, theland system of Türk-Islam and other governments, related to this subject, until Seljuks istaken up.At the second chapter in which land system in Seljuks is taken up, subjects such asthe form, application and kinds of Seljuk land concept are dwelled upon, while Seljuk landsystem is examined completely.One of the main point of our report is ikta system in Seljuks. Thus the part in whichikta system is examined generally as it is aimed to make preparations for the subject whichwe will examine at the fourth chapter is the third chapter of our report. n this chaptersubjects such as definition, features and kinds of ikta system are examined.At the last chapter of our report, ikta system in Seljuks is dwelled upon. The subjectin this chapter is examined in various ways such as the importance, aims, improvementadvantage of ikta system in Seljuks.The studies done about land and ikta system of Seljuks in Turkey have not hadenough level yet. Our report has an important point to bring about a different approach tothe studies which have done and will be done in the future.During the examination, we also consulted new researchs and examinations (booksand essays) closely related to the subject besides sourse books of that term.